Overlay
dobri savjeti

Povećajte maleni stan korištenjem odgovarajućih boja: imamo najbolje trikove za stvaranje prostranijeg doma, čak i ako nedostaje prirodnog svjetla

Piše Stil
Foto Shutterstock
2. ožujka 2021. - 15:59

Koliko god da nam je životni prostor, nakon cijele zime provedene u njemu neizbježno se čini tijesan i malen. No kad je uistinu mal i oskudan kvadratima, priča je malo kompliciranija, no situacija nije bez perspektive za poboljšanje, pa makar prividno. Mali se prostori mogu u vizualnom smislu povećat vještim odabirom boje i primjenom domišljatih trikova, a imajući to na umu pretražili smo društvene mreže i specijalizirane portale u potrazi za najboljim savjetima. Pa evo što smo našli.

Svjetlije boje mogu učiniti da soba izgleda veća i viša nego što je u stvarnosti, posebno u maloj sobi ili sobi s nižim stropom. Odabir svjetlije boje iznad razine očiju stvara prozračni dojam i privid prostranosti. Jednostavno obojite strop svjetlijom nijansom od one koju ste koristili na zidu, suptilni kontrast donosi dubinu bez narušavanja jedinstva postojećih boja. 

Malene prostorije ipak imaju jednu prednost: savršene su za igre žarkim bojama. U takvim prostorima slobodno pustite mašti na volju i koristite nijanse kakve bi na velikom zidu bile "šaka u oko". Zaigrajte se žarko ljubičastom, uživajte u svježini limete, udovoljite djetetu u sebi koristeći sunčano žutu ili iskričavu boju fuksije...

Nema li vaša malena soba, kuhinja ili kupaonica prirodnog svjetla, doskočite tome korištenjem živopisnih, bogatih nijansi breskve, safira i lavande. Ne bojte se stvoriti kontrast boja, primjerice, kao pozadinsku koristite trendi sivozelenu za hladniji, industrijski dojam, a pojedine zidove ili djelove zidova istaknite živahnom tirkiznoplavom. Na taj ćete način stvoriti "akcentni zid", a ako vam se ta ideja svidi, možete ju, s istim ili drugim bojama ponoviti i u nekoj drugoj prostoriji.

Upečatljivo obojen zid ili tek dio zida dodaje žarišnu točku svakoj prostoriji i odvlači pažnju od detalja koje en želimo istaknuti, kao što su, primjerice, nizak strop, zagušenost namještajem ili skučenost. Odlučite li se dati šansu "akcentnom zidu", razmislite o nijansama koje u prostor unose vdrinu, poput toplih narančastih i žutih tonova, ili se pak odlučite za dozu svježine koju unose plava i azurna.

Jedan od čestih problema u malim kućama i stanovima su uski, tmurni hodnici i prdsoblja. Svjetlije boje prividno će otvoriti te male prostore, a tople boje u njih će unijeti vedrinu. U takvim prostorijama preporučljivo je čak i korištenje svjetlucavih boja sa shimmerom ili pearl efektom jer takve će boje odražavati svjetlo. Za sofisticirani dojam odaberite kremaste nijanse sa satenskim efektom.

18. travanj 2024 06:35