Overlay
vesuvio

Ovaj recept za pripremu piletine ima kultni status: na ovaj je način savršeno pečena, a dodatni bonus je fantastičan umak

Piše Stil
Foto /Shutterstock
12. siječnja 2023. - 11:17

S piletinom nikad nećete pogriješiti. To je činjenica. Samo trebate znati dobar recept. A jedan od takvih je ovaj, za piletinu Vesuvio, čiji bi vas naziv lako mogao zavarati. Uopće nije riječ o starinskom specijalitetu iz napuljskog kraja, riječ je o specijalitetu s jelovnika čikaškog restorana Vesuvio, omiljenog okupljališta tijekom 1930-ih.

Skoro stotinu godina od kad se proslavila, piletina Vesuvio još uvijek uživa kultni status, a mnogi tvrde da je to apsolutno najbolji način za pripremu pečene kokoši. Zahvaljujući ovom receptu, kažu obožavatelji, piletina je savršeno sočna, a dodatni bonus joj je jako ukusan umak na bazi bijelog vina, češnjaka i limuna. Još ako ste obožavatelj pečenih krumpira (a tko nije?) i volite grašak, ovo je jelo koje apsolutno morate probati. Pa evo vam recept.

Još samo mala napomena: možete koristiti pileće batke i zabatke, ali ovo je sjajan način i za pripremu cijele kokoši. Izbjegavajte piletinu bez kostiju i kože, jer ona standardna će u ovom receptu imati bolji okus. Što se tiče vina, preporučuju se pinot sivi, pinot sivi ili sauvignon blanc, a ako baš nikako ne volite kuhati s vinom, može vam poslužiti pileći temeljac.

Piletina Vesuvio

Sastojci

6 pilećih bataka

2 veća crvena krumpira

200 g smrznutog graška

2 žlice maslaca

2 žlice maslinovog ulja

2 ljutike

3 češnja češnjaka

2 žlice brašna

 1 l pilećeg temeljca

2 dl suhog bijelog vina

1 žlica soka od limuna

2 žlice nasjeckanog peršina

1 žličica origana

sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija. Krumpir narežite na kriške, zalijte ga maslinovim uljem, začinite solju i paprom, promiješajte pecite 30-35 minuta dok ne porumeni. Ostavite sa strane i držite na toplom.

Pileće batake začinite s solju i paprom pa ih kratko ispecite na rastopljenom maslacu, oko 2-3 minute na svakoj strani. Izvadite iz tave. Potom u istu tavu ubacite ljutiku, promiješajte, nakon 3 minute dodajte nasjeckani češnjak i origano miješajte dok ne zamirišu, oko 1 minutu.

Dodajte brašnom a kad porumeni zalijte pilećim temeljcem i vinom, promiješajte pa vratite piletinu u tavu.

Stavite u pećnicu i pecite dok se piletina potpuno ne ispeče, par minuta prije kraja pečenja dodajte grašak i promiješajte. na kraju dodajte limunov sok i vratite u pećnicu na još minutu da se okusi prožmu. Po potrebi dosolite i stavite još papra pa poslužite odmah s krumpirom, po želji ukrašenim peršinom.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

19. travanj 2024 09:08