Overlay
okus ljeta

Omiljeni mediteranski začin može postati ukusna grickalica! Donosimo tri prijedloga za korištenje ljekovite biljke koja u Dalmaciji raste samonikla

Piše T.S.M.
Foto Shutterstock
23. lipnja 2021. - 14:44

Među mediteransko bilje omiljeno u Dalmaciji, pored lavande, bosiljka i ružmarina, spada i kadulja, aromatična višegodišnja biljka koju lako možemo naći i samoniklu. No unatoč tome što ćemo njeno ime onako automatski navesti kad nabrajamo mediteranske začine, kadulja se većini nas svodi samo na ukras balkona ili okućnice koji i pri tom prepoznatljivo, nostalgično miriše. Što zapravo radite s kaduljom u kuhinji? Možda kuhate čaj za bolno grlo ili je ubacite u saltimboccu, ali to je, po svoj prilici sve, zar ne?

Kadulja, međutim, ima još nekoliko zanimljivih namjena, a jedna od njih je prženje. Najjednostavniji mogući način je prženje listića kadulje na jako zagrijanom maslacu, nakon čega dobiju još bolju, nešto blažu aromu i neodoljivu hrskavost. Takve listiće možete koristiti kao prilog, za garniranje ili ih možete izmrviti i umiješati u jelo. Talijani takvu kadulju rado kombiniraju s prženim (ili pečenim) komadima palente, kako možete vidjeti na gornjoj fotografiji.

Druga ideja za korištenje kadulje je vrlo jednostavna: nasjeckane listiće umiješajte u krušne mrvice i koristite prilikom klasičnog pohanja.

Treći je način malo složeniji, ali trud se isplati: od kadulje možete napraviti ukusne grickalice. Trebat će vam oko dvije šake većih listova kadulje (po mogućnosti od sorte okruglih listova. Trebat će vam i klasična smjesa za pohanje à la parisienne, nešto rjeđa od tijesta za palačinke, a možete se koristiti i rižinim brašnom, koje će tijesto učiniti prozračnijim i hrskavijim te za mnoge probavljivijim.

Evo vam recept.

Za oko 30 listova kadulje trebat će vam oko 100 grama rižinog brašna, 1 žličica soli, 200 mililitara jako hladne gazirane vode te ulje za prženje. Dobro promiješajte brašno, sol i vodu, u dobivenu smjesu ubacite listiće i pržite ih kratko na vrelom ulju. Izvadite na upijajući papir i poslužite vruće.

Pratite Stil i na Instagramu!

20. travanj 2024 16:33