Overlay
ideja za ručak

‘Konkretno‘, toplo i ‘kripno‘: isprobajte recept za klasik francuske kuhinje u interpretaciji slavne kuharice, jelo kao stvoreno za zimsko vrijeme

Piše Stil
Foto Shutterstock
7. prosinca 2020. - 13:55

Jede li vam se nešto "konkretno", toplo i "kripno", gulaš i slična jela od mesa i povrća, koja lijepo griju i stvaraju omamljujući osjećaj sitosti najbolja su vam opcija.

Jedan od najpopularnijih recepata te vrste je za govedinu sa šampinjonima i lučicama u umaku od vina, odnosno nešto kraće i izvorno: boeuf bourguignon.

Klasično jelo francuske kuhinje dodatno je popularizirala slavna kuharica Julia Child, a mi vam prenosimo recept koji se baš njoj pripisuje. Ili je barem nadahnut njenom verzijom.

 Boeuf bourguignon na način Julije Child

Sastojci:

1 kilogram junetine od plećke

100 grama mesnate slanine

2 veće mrkve

luk, 2-3 češnja češnjaka

žlica koncentrata rajčice

žlica glatkog brašna

maslinovo ulje i maslac

400 mililitara temeljca ili vode

500 mililitara crnog vina 

250 g šampinjona

20 sitnih lučica

žlica šećera

svežanj svježeg timijana i list lovora

sol, papar

Priprema:

Na mješavini maslaca i maslinova ulja, prepecite komade mesa, ne više od 5 komada odjednom. Prepržite slaninu pa maknite sa strane, a na masnoći prepržite mrkvu i luk dok tekućina ne ispari.

Zatim vratite meso i slaninu, dodajte češnjak i koncentrat rajčice, pospite brašnom, posolite i popaprite, ubacite svežanj začina, pa sve kratko zapržite. Zalijte vinom i temeljcem, samo da prekrije meso.

U pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva, stavite poklopljenu posudu s mesom i pecite 2 sata. Otprilike pola sata prije kraja, na maslacu popržite na četvrtine narezane šampinjone dok ne počnu puštati tekućinu pa isto napravite i s lučicama.

Dodajte žlicu šećera, pričekajte da se karamelizira, pa zalijte tako da su do pola u tekućini. Kuhajte poklopljeno dok ne omekša. Meso izvadite iz pećnice, procijedite umak pa ga kratko kuhajte ako je rijedak ili mu dodajte vode ako je gust.

Meso vratite u posudu, dodajte mu gljive i lučice, prelijte umakom i dotjerajte okus dodavanjem soli i papra.

23. travanj 2024 19:19