Overlay
domaća delicija

Isprobali smo recept za marmeladu od mandarina tako dobru da može biti božićni poklon! Poseban okus daje joj "tajni sastojak" koji već imate

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
13. prosinca 2020. - 17:45

Malo je toga kako smo se nadali, ali barem su mandarine dobro rodile. Ostanimo optimisti i pripremimo marmeladu od mandarina. Jedan smo vam recept već dali na samom početku sezone ovih slatkih plodova, a sad vam nudimo jedan, malo više "fensi" zahvaljujući posebnom triku zbog kojeg će marmelada spravljena na ovaj način biti toliko fina da ćete koju staklenčicu slobodno moći iskoristiti kao božićni poklon.

Stvarno je jako dobra, u što smo se uvjerili baš ovog vikenda. Poseban okus daje joj "tajni sastojak" - kora od mandarine. Odlučite li se na ovaj dodatak, pripazite da je riječ o neprskanim mandarinama.

Da ne duljimo (oprostit ćete nam, hlade nam se palačinke premazane ovom poslasticom), evo vam recepta i uslast.

Delikatesna marmelada od mandarina

Sastojci:

3 kilograma očišćenih mandarina 

500- 1000 grama šećera

par klinčića

1 vanilin šećer

po želji neko sredstvo za želiranje

Priprema:

Mandarine dobro očistite, uklonite što više bijelih ostataka kore jer marmeladi mogu dati gorak okus. Nekoliko kora pažljivo prerežite horizontalno, bijeli sloj bacite, a narančasti nasjeckajte na prutiće te prokuhajte u malo vode s klinčićima. Procijedite i sačuvajte vodu.

Voće, šećer i vodu u kojoj su se kuhale korice stavite u lonac debljeg dna pa kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol. Zadnjih pola sata dodajte i koricu.

Želite li finiju teksturu, marmeladu usitnite štapnim mikserom, a želite li čvršću marmeladu, 10-ak minuta prije kraja kuhanja dodajte sredstvo za želiranje.

Prebacite marmeladu u staklenke sterilizirane u vrućoj pećnici.

19. travanj 2024 20:50