Overlay
kutak za opuštanje

I najmanji balkon postaje oaza užitka uz tapchan: dobili smo uputstva za izradu komada koji rješava problem manjka kvadrata

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
22. srpnja 2020. - 10:38

Tko do ovog proljeća nije bio svjestan koliko su nam bitni balkoni, terase i lođe, dolaskom pandemije koja nas je zbila u stanove itekako se osvijestio. Osobito oni koji na raspolaganju nemaju vrt ni okućnicu.

Koliki god da su balkoni i lođe, uvijek su nam premali, što vam mogu posvjedočiti i iz osobnog iskustva, osobito od kad smo našu lođu pregradili, pokušavajući dobiti još koji kvadrat prostora u dnevnom boravku. Od tada sam u potrazi za rješenjima koja bi uštedjela preostali prostor.

Ideja koja me oduševila dolazi s potpisom zagrebačkog arhitektonskog studija Armano Linta, koji je uspio uistinu maleni balkon pretvoriti u ugodno mjesto za opuštanje i druženje.

image
Armano Linta

- Prisutnost drveća, ugodan pogled, južno i zapadno sunce. Savršen poziv na boravak na balkonu, pogotovo u proljeće i jesen. Međutim, balkon dimenzija 120x200 centimetara bio je poput betonske kade. Ako sjedneš na stolicu, nije udobno. Jedna ležaljka bi zauzela sav prostor.

image
Armano Linta

Bilo bi najljepše sjesti na pod, ali onda ništa ne vidiš i hladno je. Onda smo saznali sa genijalan srednjoazijski izum: tapchan, platformu odignutu od poda, s madracima i jastucima, namijenjenu za odmaranje, blagovanje i druženje - otkrili su i sve lijepo objasnili.

image
Armano Linta

- Od jelovine smo napravili četiri mini-platforme i četiri vodilice, po dvije na balkonskom ogradnom zidu, po dvije na parapetu pod prozorom. Kada se sve mini-platforme stave na niže šine, dobije se tapchan na kojem se može lijepo družiti, odmarati, čak i raditi na otvorenom. Neke platformje je moguće podići da se dobije stol s klupama - savjetuju arhitekti.

image
Armano Linta

 

 

29. travanj 2024 04:17