Overlay
Nešto za svakoga

Dosta vam je ćevapa i odrezaka? Imamo prijedloge za tri odlična jela s gradela, ako ložite vatru, obavezno ostavite prostora za njih

Foto Shutterstock
17. kolovoza 2020. - 13:50

Ako vam je dosta ćevapa, burgera i odrezaka na žaru ili im tražite nadopunu, evo vam nekoliko ideja što sve možete baciti na gradele. Odgovor je jednostavan: sve. Zapravo, odlučite li se za cijeli grill obrok, od predjela do deserta, možete ga pripremiti na istoj vatri.

Danas vam donosimo ideje za nekoliko predjela. Prvo, šparoge omotane pancetom. Zvuči toliko primamljivo, a priprema je tako jednostavna da ga je prava šteta ne isprobati. Može i na grill tavu, na kojoj su šparoge gotove u par minuta, a ako već ložite vatru za ozbiljniji roštilj, ostavite malo mjesta i za ovu poslasticu.

Potrebne namirnice:

- vezica šparoga

- nekoliko tankih ploškica pancete

- papar

Šparoge je potrebno pripremiti, dakle odlomiti drvenasti kraj šparoga, te svaku omotati polovicom fete tanko rezane pancete ili pršuta. Po želji ih blago zapaprite i spremne su za kratko pečenje. Okrenite sa svih strana i voila! Priznajte, ne može jednostavnije.

Pečene rajčice

Potrebne namirnice:

- rajčice

- maslinovo ulje

- sol

- papar

- začinsko bilje

- po želji: slani sir

image
Sutterstock

Oprane rajčice ubacite u posudu, obilno ih začinite maslinovim uljem i začinskim biljem, te dobro promiješajte. Uz sol i papar, izvrsno će odgovarati bosiljak, peršin, vlasac, čak i menta. Neka se mariniraju petnaestak minuta, zatim ih nabodite na štapiće za ražnjiće. Dok se na grillu još uvijek peku škampi, dodajte i ražnjiće pa pustite da pokupe sokove. Pecite dok rajčica ne poprimi boju i smeđe tragove od rešetke. Rajčice prije posluživanja možete poprskati ostatkom aromatičnog ulja u kojem su stajale, začinite ih krupnom soli ili slanim sirom. Sjajno će se sljubiti i s hrskavim kruhom (i njega možete kratko okrenuti na grillu).



Prilog za one koji ne vole rajčice: grilani krumpir

Potrebne namirnice:

- krumpir

- sol

- papar

- origano i ružmarin

image
Shutterstock


Oni koji ne vole rajčice sigurno će voljeti krumpir. Dakle, narežite ga, začinite maslinovim uljem, usitnjenim češnjakom i malo limunova soka. Dobro posolite i pomiješajte, stavite u aluminijsku foliju, rasporedite u jednom sloju. Pecite na jačoj vatri. U međuvremenu nasjeckajte origano i ružmarin, začinite kada je krumpir gotov. Grilate li mladi krumpir, pecite ga u komadu, prethodno upola skuhanog 

19. travanj 2024 08:25