Overlay
omiljena poslastica

Dalmacija danas miriše na fritule, a Italija na zeppole! Isprobajte koje su bolje, donosimo recept poznate splitske chefice i jedan stari napolitanski

Piše Tea Sumić Miletić
24. prosinca 2020. - 16:48

Dalmacija u vrijeme božićnih blagdana miriše po fritulama, dok preko puta, u Italiji, sve vonja na Zeppole di Natale. Obje se slastice  pripremaju po stoljećima starim receptima koji mogu i ne moraju uključivati suho voće i korice citrusa, ali obavezno uključuju prženje u dubokoj masnoći.

A koje su bolje i ukusnije? Najbolje da sami otkrijete i stoga vam za usporedbu nudimo dva recepta, jedan stari napolitanski za zeppole, drugi za fritule koji nam je otkrila šefica kuhinje splitskog hotela Park, Marija Lulić.

Fritule 

Sastojci:

3 jaja

2 žlice šećera

360 grama brašna

360 grama čvrstog jogurta

2 žličice praška za pecivo

pola žličice soli korica naranče, limuna

žličica ruma ekstrakt vanilije

malo soli

šećer u prahu

Priprema:

Pomiješajte jaja, šećer, koricu i ekstrakt vanilije. Prosijte brašno s praškom za pecivo i soli. Dodajte tu mješavinu jajima pa ulijte i jogurt. Izmiješajte u jednoličnu smjesu.

Uz pomoć žlice radite fritule i pecite ih u vrelom ulju. Vadite ih na upijajući papir pa ih, kad se malo ocijede, pospite šećerom u prahu. U smjesu se po želji mogu dodati grožđice namočene u prošeku.

Zeppole

Sastojci:

500 grama brašna

100 grama suhog kvasca

3 jaja

1 žlica šećera + još za posipanje

100 grama grožđica

korica limuna

pola čaše ruma

mlijeka prema potrebi

Priprema:

Pomiješajte brašno s kvascem, mlijekom, jajima i šećerom. Dodajte nasjeckanu limunovu koru i grožđice prethodno namočene u rumu te pustite da smjesa odmori, najbolje pet ili šest sati. Nakon što se tijesto diglo, žlicom vadite dio po dio i pecite u kipućem ulju. Kad su zeppole gotove, pospite ih šećerom. 

18. travanj 2024 23:12