Overlay
bolje ne može

Cijene kruha divljaju, doskočite im pečenjem domaćeg! Dobili smo recept za kruh koji se ne mijesi, ponesite ga na plažu za marendu - svi znamo kako najbolje prija...

Piše Stil
25. srpnja 2022. - 15:37

Cijena kruha je, poput svih ostalih, odletjela u nebo. Više se neće bacati ni komadić! A osim toga, mnogi će se okrenuti pečenju kruha u kućnoj radinosti. Što svima toplo preporučujemo, jer domaće je ipak domaće - ne samo da znate što ste točno stavili u njega nego sastojke možete prilagoditi svome guštu i potrebama. No domaći kruh ima jedan "minus", a to je dugotrajna priprema koja uključuje i mukotrpno miješanje... Osim ako znate kako ga pripremiti bez te procedure! Nina Bedrica, blogerica koju pratimo na @nbedrica i blogu Slatka iskušenja, zna i s nama je podijelila recept za kruh oko kojkeg se nećete "umesti". Pecite ga, štedite i guštajte! I zahvalite Nini.

- Kruh koji se ne mijesi hit mi je još od onih prvih početaka corone, kad smo bili svi po kućama i kad su se upoznale sve vrste i načini pripreme kruha . Ovaj je stvarno super, priprema mu je prejednostavna i u tijesto ide samo žličica kvasca. Tko ga nije već isprobao, sad mu je vrijeme - poziva Nina i dodajte kako nema ništa ljepše od doručka s toplim kruhom, a mi se slažemo, ali pada nam napamet još jedna ideja - domaći kruh sa zrelim pomicama i dobrom paštetom, mi ne znamo za bolju "plažnu marendu"...

Kruh koji se ne mijesi

Sastojci:

400 g brašna

300 g vode

žličica soli

žličica suhog kvasca

Priprema:

Prosijati brašno u zdjelu, staviti ostale sastojke i dobro izmiješati. Ne trebate postići nikaku specijalnu teksturu, bitno je izmiješati vodu s brašnom, kvascem i soli. Dobro prekriti prozirnom folijom da nema zraka i ostaviti nekolikom sati (preko noći ili ujutro za popodne).

Kad se tijesto digne, biti će puno mjehurića i ljepljivo, a vi ga samo izvadite na pobrašnjenu podlogu. Stavite malo brašna na tijesto i na ruke . Formirajte kuglu prebacujući tijesto bez da ga mijesite. Stavite je u vatrostalnu posudu u koju se prije stavili papir za pečenje posut s malo brašna. Pustite tijesto još nekih pola sata na sobnoj temperaturi (može ga peći i odmah, ali uvijek je bolje da suže stoji). Zagrijte pećnicu na 250 °C . Tijesto pospite s malo brašna, poklopite poklopcem vatrostalne zdjele i ubacite u pećnicu na 30 min poklopljeno, a onda 10-ak min otklopljemo da porumeni. Provjeriti na najdubljem dijelu čačkalicom od ražnjića -  ako je suha, kruh je gotov.

Pratite Stil i na Facebooku te Instagramu!

 

30. travanj 2024 08:23