Overlay
Pratimo se

Zašto nas toliko pogađa kada izgubimo followere na Instagramu? Jedan klik uistinu može imati dalekosežne posljedice...

Piše M. M.
Foto AFP
18. lipnja 2021. - 20:20

Nije li objavljeno na Instagramu, kao da se nije uopće dogodilo... Istina je da su naši životi velikim dijelom online i da je Instagram, usprkos velikoj konkurenciji u Tik Tok-u još uvijek glavna društvena mreža koja služi kako bismo svojim pratiteljima pokazali da vodimo bolji i ispunjeniji život nego što on stvarno jest. Kada primijetimo da smo izgubili followere počnemo se prirodno pitati što s idealiziranom inačicom naše stvarnosti nije u redu?

Unfollowanja su otkako je Instagrama znala izazvati prave pravcate skandale i puniti naslovnice. Glupo je iščuđavati se tome na osnovu toga da je riječ o jednom kliku koji može uzrokovati toliko toga, na sličan način se danas rukuje i dronovima i raketama koje mogu dignut zgradu u zrak. Više je neobično koliko smo postali opsjednuti nečim toliko beznačajnim.

U trenutku kada prestajemo pratiti nekoga koga znamo, čak i ako ga ne znamo jako dobro, normalno je da ćemo se uvrijediti primijetimo li da nas je makao s liste onih koji ga zanimaju. Nitko realno nema neki savršeni sadržaj na svom profilu pa nam nije jasno što je to baš kod našega krivo. 

S druge strane prestanak praćenja nekoga s kim se poznajete, ali ste u svađi, može imati vrlo jak statement. Zapravo nam netko poručuje da neće doći do pomirbe, najlakše bi se to moglo tako reći. Da se to tretira na takav način pokazuju i natpisi u medijima. Kad su članice Kardashian-Jenner klana prestale pratiti Jordyn Woods bez da su dale ikakve druge izjave za medije, svi su znali da je između njih gotovo i da su tračevi o njenoj izdaju stvarni.

Međutim, sve češće primjećujemo da se opsesira i oko gubitka nekih u potpunosti "random" pratitelja. Malo je žalosno što uopće znamo koliko pratitelja imamo, a onda još tužnije što nas brine da od cijele te grupe ljudi, naposljetku, neke ne zanimamo. Zašto bismo i morali? Naravno to je lakše reći nego učiniti, pogotovo zato što je Instagram dizajniran tako da nam teško pada ako gubimo na popularnosti. Prema svojim računima se počinjemo odnositi kao da su nekakav poslovni projekt koji nas istovremeno strašno zabavlja. Prava istina da nije ni jedno ni drugo, nego smo u trenutku kad provjeravamo broj svojih pratitelja mi zapravo već o Instagramu ovisni i trebalo bi malo stati na loptu i možda preskočiti koju objavu, izgubiti još kojeg pratitelja... Sa svakim novim bit će lakše.

15. travanj 2024 12:07