Overlay
‘SNOWPIERCER 2‘

Vlak izašao iz snijega: željeznička ‘Noina arka‘ giba se kao stari teretnjak i u ovoj sezoni, ali uspijeva produžiti tračnice postapokaliptične serije

Piše Marko Njegić
7. svibnja 2021. - 21:22

Ću, ću... Vlak je nastavio voziti u ekspresno produciranoj drugoj sezoni serije "Snowpiercer", snimljene prema istoimenom (i superiornom) filmu Oscarom nagrađenog južnokorejskog redatelja Joon-Ho Bonga.

Prva sezona je počela s emitiranjem sredinom svibnja 2020., a druga je završila manje od godinu dana kasnije. Ekspresnost snimanja druge sezone, nažalost, ne podrazumijeva da je "Snowpiercer" postao ekspresni, (super)brzi vlak.

Podsjetimo, stroj iz naslova serije putuje po računalno generiranim smrznutim prostranstvima ledom okovane Zemlje nakon klimatske apokalipse, kao "kotrljajuća čelična arterija na mrtvoj franji", prevozeći preostale preživjele ljude u vagonima napučenima siromašnima (na začelju) i bogatima (sprijeda), te predstavljajući svojevrsnu željezničku "Noinu arku".

Dakle, serija ima izvanrednu i danas vrlo aktualnu premisu na temu sukoba društvenih klasa, aktualniju u odnosu na vrijeme kad je filmski "Snowpiercer" projurio kroz kina (2013.).

Naime, televizijski "Snowpiercer" još uvijek podsjeća na stari teretni vlak s početka 20. stoljeća umjesto da bude preslika modernog "perpetuum mobilea", kao što je to bio Bongov film.

Kinetika nije jača strana serije ni u drugoj sezoni, koja razvlači naraciju na deset epizoda u prosječnom trajanju od 45-ak minuta, iako je bilo dovoljno njih uvrh glave šest.

S takvim pristupom opet glavinjaju mnogi suvišni (pod)zapleti, prekrcani likovima, koji odvlače pažnju od potentne centralne teme. Međutim, dva u nizu (pod)zapleta čine drugu sezonu podnošljivom, čak i malčice boljom od prethodne.

Tvorac "Snowpiercera" mr. Wilford (vječiti negativac i stradalnik Sean Bean) ulazi u seriju s drugim, prototipnim vlakom znanim kao "Big Alice", a njegova pojava najavljena je u završnici prošle sezone i poremetila je revoluciju siromašnih.

U seriju s njim ulazi i također nagoviještena Alexandra (Rowan Blanchard), "davno izgubljena" kći (ruko)voditeljice "Snowpiercera" Melanie Cavill (oskarovka Jennifer Connelly), koja se razišla s Wilfordom u mišljenjima i ostavila ga iza sebe.

Uvijek rado viđeni Bean osvježenje je u glumačkoj ekipi koju, pored Connelly, predvodi Daveed Diggs ("Blindspotting") u ulozi bivšeg detektiva, pobunjenika Andrea Laytona koji je preuzeo "Snowpiercer", a i podiže tenzije serije u smislu hoće li opet stradati.

Šalu na stranu, ali pojavom Wilforda dva vlaka moraju surađivati da bi opstali jer ovise jedan o drugom unatoč "hladnom ratu" između njega i Laytona.

Premda, Melanie otkriva da vani sniježi unatoč ekstremno niskim temperaturama, što navješćuje da se Zemlja vraća u život i da ima nade za ljude i izvan vlakova. "Misija je nada", kaže Layton.

Televizijski "Snowpiercer" s ovim podzapletom napokon pronalazi djelić vlastita identiteta u odnosu na filmski, sugerirajući da bi serija u trećoj sezoni mogla (s)krenuti nekim svojim putem i odvojiti se od filma.

Putnici (gledatelji) koji su mislili sići s vlaka na ovoj stanici možda ipak nastave putovanje. Tračnice "Snowpiercera" su produžene.

SERIJA: Snowpiercer 2; SF triler; SAD, 2021. KREATORI: Josh Friedman i Graeme Manson ULOGE: Daveed Diggs, Jennifer Connelly OCJENA: ** ½

18. travanj 2024 04:39