Overlay
savjeti za sigurnost

Što napraviti da vam prevaranti ne pokvare Božić: pet jednostavnih pravila za sigurnu online kupovinu i jedna zabluda u koju svi vjerujemo

Piše Stil
Foto Shutterstock
4. prosinca 2020. - 11:47

Tek smo malo predahnuli od Crnog petka i Cyber ponedjeljka, a nova potrošačka groznica, ona najveća u godini, se upravo počinje zahuktavati. Zbog specifične situacije u kojoj smo se našli, očekivano je da će se ove godine znatan dio kupovine obavljati online, a to je pretpostavka koja zabrinjava stručnjake za sigurnost podataka. 

Stoga je u Britaniji pokrenuta velika kampanja koja potiče ljude da poduzmu mjere predostrožnosti kako bi zaštitili svoje mrežne račune i uređaje. Dok i naši stručnjaci nešto slično ne osmisle, poslužimo se savjetima njihovih britanskih kolega. Evo, dakle, što biste trebali poduzeti prije nego krenete u manični predblagdanski online shopping.

- koristite jake i odvojene lozinke za račune e-pošte

- postavite jake lozinke smišljene pomoću tri slučajne riječi

- uključite dvofaktorsku provjeru autentičnosti (2FA)

- redovito ažurirajte uređaje i aplikacije 

- redovito ažurirajte podatke za sigurnosnu provjeru

Jake lozinke ne moraju biti teško pamtljive i uključivati nizove brojeva koji vam stvaraju konfuziju. Sustav s tri nasumično odabrane riječi može vam olakšati pamćenje. Suprotno uvriježenom vjerovanju, komplicirane lozinke sastavljene od slova, brojeva i posebnih znakova nisu najsigurnija opcija: jednostavne fraze, kao što je "ispravan konusni akumulator", puno je teže razbiti. 

Dvofaktorska provjera autentičnosti također je koristan alat, jer to znači da prevaranti ne mogu pristupiti računima koristeći samo jedan uređaj - moraju imati i drugi da bi potvrdili prijavu. 

- Ako vam se nešto čini sumnjivim ili neobičnim, to možda tako i jest - rekao je za britanske medije Sian John, glavni savjetnik za sigurnost u Microsoftu UK preporučujući višefaktorsku provjeru autentičnosti i korištenje jakih i sigurnih lozinki.

Kupci bi se, savjetuju stručnjaci, trebali pridržavati pravila da ako nešto zvuči predobro da bi bilo istina, vjerojatno jest. Poznati proizvod koji se prodaje po djeliću njegove standardne cijene jedan je od znakova koji govori da kupovina vjerojatno neće biti legitimna. Razdoblje pojačane online trgovine sasvim će sigurno pokušati iskoristiti prevaranti koji se služe skimmerima i sličnim metodama za krađu podataka i pražnjenje računa naivnih kupaca. 

Evo što još možete napraviti kako vam prevaranti poput neke cyber inačice zločestog Grincha ne bi ukrali Božić

Pobliže pogledajte stranicu na kojoj kupujete, posebno ako je ime marke nepoznato. Lažne web stranice često su prepune pravopisnih pogrešaka ili generičkih slika koje se ne odnose na ono što se prodaje, stoga se klonite sitova na kojima primijetite bilo koji od ovih znakova upozorenja.

Osobito oprezni trebate biti kada kupujete na stranicama do kojih su vas odveli oglasi u tražilicama ili na društvenim mrežama, jer, kako upozoravaju britanske udruge za zaštitu podataka, prevaranti su uspjeli prevariti gotovo svaku desetu osobu koja im je došla na stranicu! 

17. travanj 2024 01:23