Overlay
veliki interes

Neustrašive žene nastavljaju put po Hrvatskoj: hvaljena izložba konačno stiže i u Dalmaciju, doznali smo detalje

Piše T.S.M.
Foto Neustrašive žene
17. siječnja 2023. - 10:49

Putujuća grupna izložba "Neustrašive žene" zbog velikog interesa javnosti i u 2023. godini nastavlja danas u Velikoj Gorici svoje putovanje Hrvatskom, u sklopu kojega će stići u Dalmaciju. Riječ je o izložbi ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice utemeljenoj na knjigama "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama" autorica Tatjane Barat i "Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku" autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija na čiju je inicijativu ova priča i pokrenuta. Organizatorica izložbe je kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koja je zajedno s ilustratoricom Željkom Mezić i urednica pratećeg kataloga izložbe.

- Povijest civilizacije ispunjena je pričama o značajnim kraljevima, velikim ratnicima, istraživačima, znanstvenicima i umjetnicima, dok se o ženama nije pisalo. One kao da su živjele nevidljivo obavljajući svoje primarne funkcije supruga i majki čime je potisnut njihov izniman doprinos u znanosti, umjetnosti, medicini i mnogim drugim područjima života. Iako živimo u XXI. stoljeću, u mnogim zemljama žene se i dalje bore za ravnopravnost, a i u državama u kojima je ona usvojena, često je riječ tek o deklarativnoj ravnopravnosti. Utoliko je relevantno ukazati na sve one "prve" i mnoge druge snažne, hrabre, inteligentne i empatične žene koje su se izborile za svoje obrazovanje i ulogu u društvu te su nam u naslijeđe ostavile svoja postignuća, utirući put novim generacijama. Zbog svega navedenog nastala je izložba koja u fokus stavlja žene koje su vlastitim djelovanjem i postignućima doprinijele razvoju naše zemlje. Namjera je izložbe ukazati na njihove neporecive uloge i doprinose tijekom hrvatske povijesti i sadašnjosti te iznijeti činjenice koje su bile zanemarene te nedovoljno obrađene i zastupljene u pregledima naše povijesti - istaknula je Sonja Švec Španjol.

Među ženama koje su ušle u okvir ove izložbe su kraljice, plemkinje, ratnice, diplomatkinje, liječnice, izumiteljice, političarke, botaničarke, zoologinje, novinarke, sutkinje, humanitarke, sportašice, umjetnice, žene koje su rušile predrasude, borile se za prava žena u javnom životu, zalagale se za zaštitu diskriminiranih i obespravljenih - Jelena Slavna, Jelena Zrinski, Marija Jambrišak, Marija Jurić Zagorka, Mara Matočec, Ana Katarina Zrinski, Anđela Horvat, Zdenka Munk, Maria Selebam de Cattani, Marijana Fišer Herman, Duška Blažević, Feđa Fischer Sartorius, Marija Alačević, Štefanija Puretić,Diana Budisavljević, Maja Sever, Lana Petö-Kujundžić, Mirjana Rakić, Savka Dabčević-Kučar, Jadranka Kosor, Kolinda Grabar Kitarović, Vesna Pusić, Janica Kostelić, Sandra Perković, Blanka Vlašić, Ana Karić, Dora Maar, Ena Begović, Lidija Bajuk, Josipa Lisac, Ljiljana Molnar Talajić, Magda Dulčić, Tereza Kesovija, Marija Ujević-Galetović, Alma Prica… te mnoge druge značajne žene iz različitih struka i područja djelovanja.

Izložba će nakon postavljanja u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici biti predstavljena u Požegi, Osijeku, Ogulinu, Crikvenici, Otočcu, Vrbovcu, Ludbregu i u Korčuli, gdje će se moći razgledati od 20. listopada do 15. studenog u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali.

Na izložbi će posjetitelji moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

25. travanj 2024 21:23