Overlay
‘THE IRREGULARS‘

Neregularno, dragi moj Watsone: serija o problematičnim tinejdžerima koji za Sherlocka Holmesa rješavaju natprirodne misterije odveć je ‘regularna‘

Piše Marko Njegić
10. travnja 2021. - 20:38

Netflixove serije dosegnule su vrhunac popularnosti s odličnim "Daminim gambitom", tj. "Bridgertonom" i "Ginny & Georgia", ali, kako zasad stoji, njihovim megahitoidnim tragom neće poći "Banda iz Baker Streeta" ili "The Irregulars".

Serija koja je imala premijeru 26. ožujka nije se još domogla prvog mjesta gledanosti pored "Ginny i Georgije" i premijerno je osvanula na drugom, a friško pala na treće.

Očekivanja su bila zamjetna od koncepta "Bande iz Baker Streeta". Kako je pogođeni hrvatski naslov natuknuo, serija ima veze s legendarnim Sherlockom Holmesom i dr. Watsonom (ovdje Henry Lloyd-Hughes i Royce Pieresson), čija se detektivska rezidencija nalazi na londonskom Baker Streetu.

"The Irregulars" je već drugi Netflixov projekt nakon simpatičnog prošlogodišnjeg filma "Enola Holmes", koji čuvene likove sir Arthura Conana Doylea prikazuje u drukčijem svjetlu.

U "Enoli Holmes" zbivanja su bila sagledana očima Sherlockove mlađe sestre u interpretaciji Millie Bobby Brown, a on je bio sporedan lik, makar ga je glumio popularni Superman i Witcher Henry Cavill.

U "Bandi iz Baker Streeta" to su lokalni problematični tinejdžeri, kao što su 17-godišnja Bea i njezina sestra obdarena moćima Jessie (Thaddea Graham i Darci Shaw, najbolje u glumačkoj ekipi u kojoj se, od starijih/poznatijih glumaca nalaze i golemi Rory McCann iz "GOT-a" i Clarke Peters iz "Žice").

Tinejdžeri za Holmesa i Watsona skupljaju informacije i rješavaju detektivske misterije s dobrim daškom natprirodnog i "dodirom crne magije". Oni su "specijalni istražitelji", iako se čine neregularnima, tj. neobičnima za taj zadatak sukladno izvornom naslovu "The Irregulars".

"Moj poslovni partner i ja promatrali smo vas s prozora u Baker Streetu. Želimo nešto od vas", govori nedžentlmenski, manipulatorski Watson kao predstavnik detektivskog dvojca od reputacije.

Neovisno o nadanjima tinejdžera da će slučajevi biti "straight up murder, not paranormal", paranormalna "fantasy" atmosfera načeta je u uvodu prve epizode kad Jessie sanja košmar s nekim stvorom, a Watson prepoznaje da ona ima "dar" ("Kad provedeš život boreći se s demonima, prepoznaš anđela") i potvrđuje da se "tama spustila nad London".

Međutim, prva epizoda u trajanju od predugih sat vremena u startu je istaknula mane niti sporadično uspješne serije, poput pravocrtne režije i raštrkanog scenarija, te žanrovske nefokusiranosti, razvučenosti i tipiziranosti (dvojica mladića zaljubljenih u Beu).

Multiplo žanriranje "Bande iz Baker Streeta", od detektivskog trilera, preko misterije i fantazije, do avanture, tinejdžerske drame i horora, ne izgleda prirodno isprepleteno, već ubačeno isključivo kako bi se pridobili fanovi svakog pojedinog žanra, odnosno najšira (mladenačka) publika.

Neki funkcioniraju jedva okej(ish), neki vidno slabije, ali ne uspijevaju se povezati u jedinstvenu cjelinu i uzdići seriju iznad prosjeka, unatoč potentnoj i intrigantnoj osnovnoj (anti)"sherlockholmesovskoj" premisi.

Ipak, "The Irregulars" je tu da ostane i debelo prije isteka prve sezone razmišlja o drugoj koja će valjda biti filmaški umješnija i žanrovski izbalansiranija. "Ja sam tu, ne idem nikamo", kaže Bea.

SERIJA: The Irregulars; fantazija; Velika Britanija, 2021. KREATORI: Tom Bidwell ULOGE: McKell David, Thaddea Graham OCJENA: **

17. travanj 2024 08:56