Overlay
Crazy Delicious

Na Netflixu se zakuhao sasvim drugačiji kulinarski show: zavirili smo u taj čarobni vrt i očarali se, volite li spajati nespojivo, počnite ga pratiti

Foto Shutterstock
17. srpnja 2020. - 10:26

Ako ste uživali u emisiji The Great British Bake Off (Dobar, bolji, najbolji… britanski slastičar) koja se svojedobno prikazivala i na HRT-u ili ste pak obožavatelj nekonvencionalne Nailed it!, sigurno vam je za oko zapela i najnovija Netflixova kulinarska poslastica.

Crazy Delicious prihvatio je format prve, brzinu i humor koji prožima drugu. Kuhari amateri natječu se u pokušajima da za "kulinarske bogove" pripreme jela koja ne podsjećaju ni na što što ste dosad vidjeli.

I upravo u tome krije se čar emisije koja bi, prema ostalim stavkama, bila tek običan program za opuštanje dok slušate zvukove  krčkanja nečijeg tuđeg šednjaka. Ako ste mislili da će vam Crazy Delicious donijeti poneku ideju za sljedeći obrok, možda ćete ostati kratkih rukava. Ali ako vas inspiriraju nespojivi okusi i neviđene teksture, ovo je emisija za vas.

Sva se priprema hrane odvija u okružju koje nalikuje na Edenski vrt, a već u prvoj sceni osebujna voditeljica, britanska stand up komičarka Jayde Adams daje do znanja da je sve oko nje, u stvari, jestivo. Ali ne onako kako biste pomislili.

Barem ne uvijek. U ovoj emisiji limuni su samo ponekad limuni, drugi puta na prvi ugriz otkrivaju sočnu pitu unutar jestive kore. Dok natjecatelji, odreda kuhari amateri s genijalnim instagram profilima i okom za detalje, prikupljaju namirnice koje će im pomoći u pripremi maštovitih jela, od gore ih nadgledaju kulinarski bogovi.

Doslovce, suci sjede na katu, odjeveni su u bijelo i smješteni pod ono što izgledaju kao oblaci. Među njima su legende u svijetu kuhanja, Heston Blumenthal, Carla HallNiklas Ekstedt. Upravo oni odlučuju koji će natjecatelj (trojica po emisiji) odnijeti kući prestižnu zlatnu jabuku.

A tu se krije i možda jedina kontroverza koja okružuje ovu zabavnu emisiju. Naviknuti na novčane nagrade koje natjecatelji odnose kući, mnogi se pitaju što, osim prestiža, dobivaju kuhari koji unose nevjerojatnu količinu truda u izradu domišljatih jela koja očaravaju suce. Budući da se radi uglavnom o početnicima u gastro svijetu koji popularnost stječu na društvenim mrežama, ne treba puno razmišljati o tome što ide "u paketu" s pobjedom...

Kad je pak riječ o samim jelima, Crazy Delicious donosi ona najluđa. Kako je jedan od zadataka u svakoj epizodi (ukupno ih je svega šest) dati svoju verziju nekog od najpopularnijih jela na svijetu, natjecatelji su ponudili vulkanske kuglice od pizze, hot dogove u obliku eklera, tortu od makarona sa sirom. 

Sva su jela, naravno, nevjerojatno živopisna i šarena. Baš kao i sama emisija.

24. travanj 2024 13:07