Overlay
‘SNABBA CASH‘

Laka lova na teški način: jedna od boljih serija 2021. povezuje različite svjetove u krimi zaplet, od biznismena do gangstera i imigranata iz geta

Piše Marko Njegić
1. svibnja 2021. - 13:45

Neameričke serije donijele su Netflixu dodatnu popularnost izvan SAD-a, stoga nije čudno da je streaming servis friško plasirao i švedsku kriminalističko-dramsku seriju "Snabba Cash" ili "Easy Money" ("Laka lova").

"Snabba Cash" se uklapa u Netflixovu međunarodnu serijsku produkciju nakon njemačkog "Darka" i "Tribes Of Europa", španjolske "La Casa de Papel" i "Sky Rojo", francuskog "Lupina" i "Serpenta", danskog "Equinoxa", turskog "Ethosa" itd.

Ako vam "Snabba Cash" zvoni u ušima, možda ste čuli za švedski film "Laka lova" ili ga gledali. Nastao prema romanu Jensa Lapidusa, film "Easy Money" je predstavio glumca Joela Kinnamana i otvorio mu vrata Hollywooda, iznjedrivši još dva nastavka.

Bilo je govora o američkom remakeu sa Zacom Efronom, ali isti još nije snimljen, no zato je "Snabba Cash" opet zaživio u obliku optimalno šestodijelne serije, jedne od boljih od početka godine. Ovo je "Laka lova" za vrijeme serija kao što su odlični "Ozark" i "Nula Nula Nula" te solidna "Industrija". 

U centru priče "Easy Money" nalazi se samohrana majka Leya (Evin Ahmad; glumica za koju bismo mogli još čuti). Preko dana Leya radi u restoranu, a ima poduzetnički duh i planira pokrenuti tvrtku ne bi li sebi i djetetu osigurala bolji život.

Leyin "pitch" privlači pažnju biznismena-milijunaša Storma (Olle Sarri) da uloži u nju. "Ne prihvaćam 'ne' kao odgovor", odlučna je Leya.

Međutim, Leya je povezana s podzemljem: brat njezina pokojna supruga, Ravy (Dada Fungula Bozela), radi kao diler, plus ona je u vezi s njegovim čovjekom Salimom (Alexander Abdallah).

Nakon što, spletom financijskih okolnosti, Leya bude prisiljena sići dublje u to podzemlje, u koje je uvučen i tinejdžer Tim (Ali Alarik), trilerske tenzije nabrijane serije se počinju zatezati. Ritam "Lake love" je visok od samog početka.

"Moramo se brzo gibati", traži Leyin šef i serija jedva da staje kako bi uhvatila zraka. Kamera je stresna i nervozna, valjda da uhvati "ghetto stress" koji spominju likovi, ali da i uvuče gledatelja u priču prateći likove u stopu.

Žestoka akcija povremeno prsne u kadru glasnom pucnjavom između dviju bandi ili bande i policije, podsjećajući na realistične akcijske scene rešetanja po kvartovima iz nedavnog filma "Zakon geta", a u pucnjavi može stradati svatko, pa i "kurdski Rambo".

"Snabba Cash" želi nešto reći i o kurdskim izbjeglicama u Švedskoj, dok s dosta stila, ambicije i nerijetke scenske inspiracije (kamera postavljena tik do vrteće elise igračke helikoptera u Timovoj ruci) povezuje naizgled različite svjetove osnivanja razvojnih tvrtki, dilanja droge i neimaštine.

Dakle, od "jet set" ureda u ostakljenim korporativnim neboderima do ulice, od biznismena do gangstera i imigranata iz geta. Većini njih je cilj doći do lake love, samo što to rade na različite načine, a za Leyu gledatelj navija čak i kad (ne)svjesno donosi odluke koje će je samo više ukopati, otprilike kao protagonisti "Ozarka".

"Ključno je da poduzetnik ima hrabrosti za neuspjeh", govori Storm. Kreator "Lake love" je pokazao hrabrosti za neuspjeh radeći remake uspješnih filmova, ali na kraju je ostvario uspjeh i kreirao jednu od serija 2021. koja se mora vidjeti. Ne prihvaćamo "ne" kao odgovor.

SERIJA: Snabba Cash; krimi drama; Švedska, 2021. KREATOR: Oskar Söderlund ULOGE: Evin Ahmad, Alexander Abdallah OCJENA: ****

24. travanj 2024 19:39