Overlay
nova tegoba

Je li danas najdepresivniji dan u godini? Objašnjenje ima smisla, ali priča je sumnjiva - za svaki slučaj nudimo par rješenja

Piše Stil
Foto /Shutterstock
12. siječnja 2023. - 14:16

Taman kad smo malo došli sebi od stresa vezanog uz blagdane i pregrmjeli povratak u škole i na posao, eto nam nove tegobe: najdepresivniji dan u godini. Ovisno o tome čiju ćete teoriju uvažiti - i hoćete li uopće obratiti pažnju na cijelu tu priču - najdepresivniji dan u godini osvanuo nam je upravo jutros. Prema drugima, taj nas dan očekuje idućeg ponedjeljka, kad stiže zloglasni Blue Monday, odnosno tužni ponedjeljak. 

Izraz je još 2005. skovala britanska turistička tvrtka Sky Travel, uputivši nas kako je baš 3. ponedjeljak u siječnju dan kada se najgore osjećamo. Zaključili su to na osnovu činjenice da se u to vrijeme većina nas bori s financijskim poteškoćama, vremenske su prilike daleko od optimalnih, ima još puno do idućih praznika, broj sati dnevnog svjetla je nizak, a mnogima su propale i novogodišnje odluke. Zaključili su da sve to skupa kulminira lošim raspoloženjem na rubu depresije. Ne možemo reći da baš ništa od toga nema smisla, ali teško se odhrvati utisku da su to sve skupa vrlo vješto pretočili u sjajnu marketinšku strategiju za prodati koji putni aranžman u mjesecu kad nas većina ima zmiju u novčaniku.

Njihova teorija ipak se nekako primila, a ima i svoju varijaciju, prema kojoj je najdepresivniji dan zapravo drugi četvrtak u godini. Za slučaj da vas uhvati loše raspoloženje izazvano gore navedenim uzrocima (danas nam je barem vrijeme lijepo pa smo po tom pitanju prošli lišo), pripremili smo vam nekoliko rješenja. 

Nedavno smo vam ponudili nekoliko rješenja za suzbijanje zimskog bluesa, a u prošlom smo broju Stila imali i veliku priču o prirodnim načinima podizanja serotonina. Ne upali li ništa od spomenutog, uvijek se možete utješiti s malo čokolade, a ovdje ćete pronaći savršen recept za kremasti desert koji je poprilično lako napraviti, čak i dok vas mori najdepresivniji dan u godini. Dok se sladite, udobno se smjestite i pogledajte neku od serija o kojima smo vam nedavno pisali.

Loše raspoloženje možete pokušati riješiti i uz pomoć aplikacija za meditaciju i otpuštanje stresa kao što su Headspace i Calm, a nakon što smo ih i sami isprobali (možemo vam odmah reći da uopće nije loše i da je poprilično opuštajuće), o njima smo vam pisali u tekstu koji možete pročitati ovdje.


Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

20. travanj 2024 08:30