Overlay
‘KATLA‘

Erupcija misterija i triler iz pepela: Island je najbolji lik prve Netflixove islandske serije u kojoj se počinju pojavljivati nestali ili umrli ljudi

Piše Marko Njegić
26. lipnja 2021. - 18:21

Islandskoj seriji "Katla", prvoj Netflixovoj "made in Iceland", u prilog ide nedavna erupcija vulkana na hladnoj otočnoj zemlji.

Buđenje vulkana uspavanog 800 godina u stvarnosti bila je priprema za misterioznu priču serije kreatora i režisera Baltasara Kormákura, cijenjenog Islanđanina ("101 Reykjavík") koji je dogurao do rada u Hollywoodu ("Krijumčari", "2 igrača", "Everest", "Podivljalo more"), da bi se vratio na Island i TV ("Trapped").

Naime, u osmodijelnoj seriji "Katla" također eruptira istoimeni podglečerski vulkan, a erupcija za sobom povlači misterije s natruhama krimi-trilera, fantastike i horora za stanovnike gradića Vik, skrivene ispod crnog pepela.

"Je li to osoba", pita netko ugledavši crnu prikazu u daljini, gdje izgleda kao utvara, pa i monstrum. Odgovor je potvrdan. To je (gola) mlada žena prekrivena mješavinom pepela i gline u jednoj od najpamtljivijih televizijskih slika godine.

Ona na švedskom jeziku pita "Gdje sam?" i lako bi mogla biti žena koja je posljednji put viđena prije 20 godina, kad je također eruptirao vulkan.

Ubrzo potom eto još jedne djevojke prekrivene crnilom, Ase (Íris Tanja Flygenring), sestre Grime (Guðrún Ýr Eyfjörð) i kćeri Thora (Ingvar Sigurdsson, daleko najzvučnije glumačko ime u ekipi, poznat po ulogama u islandskim i američkim filmovima) koja je nestala prije godinu dana.

"Znam da zvuči besmisleno, no je li moguće da je bila smrznuta godinu dana", pita Grime u čudu. Malo po malo počinju se pojavljivati još neki nestali ili umrli ljudi, odnosno mlađe verzije likova ove ili one traumatične prošlosti, pa i djeca, a alternativna stvarnost se miješa s realističko-kriminalističkom.

Rečenica tipa "Izgleda kao ja prije 20 godina..." i "Tko je ako nije naš sin? Ne znam..." dovoljno su indikativne. Nadnaravni događaji sugeriraju i univerzalnu fantastiku "time-travel" tematike, ali i lokalne legende što sežu do erupcije vulkana iz davne 1918. godine, možda i ranije.

Što se događa, najbolje da otkrijete sami ako ste fanovi islandskih serija i, uopće, sporogorećih misterija. "Katla" je iznadprosječna televizija i navlači na gledanje čak i kad, standardno, razvlači radnju gomilajući pitanja bez odgovora i kupujući vrijeme da dođe do druge sezone koja nije pogodovala seriji "Trapped" nakon dojmljive prve.

Hoće li takav slučaj biti i ovdje, prerano je za reći, no "Katla" bi se mogla svidjeti serijofilima navučenima na "Trapped (1)" i francusku seriju "The Returned", kao i filmofilima zaljubljenima u kultni "Solaris" Andreja Tarkovskog i slične znanstveno-fantastične filmove.

(Islandska) atmosfera je sve u seriji efektne fotografije, kompenzacija za gdjekad rupičasti scenarij i jeftine "cliffhangere", sve jeftinije svakom idućom epizodom nakon uistinu hororski bogatog prvog.

Jednom kad serija završi, gledatelj bi se mogao sjećati upravo ugođaja i dobiti poriv da posjeti Island. Predivan čak i kad djeluje poput izvanzemaljskog planeta, prijeteće i apokaliptično posut pepelom, Island je takoreći zasebni i najbolji lik serije.

SERIJA: Katla; misterija; Island, 2021. KREATOR: Baltasar Kormákur ULOGE: Guðrún Ýr Eyfjörð, Ingvar Sigurdsson OCJENA: *** ½

18. travanj 2024 07:06