StoryEditorOCM
Strani nogometkraj prvog kola

Česi bili nadomak iznenađenju, Portugal ‘na mišiće‘ preokretom i pogotkom u sudačkoj nadoknadi stigao do važne pobjede

Piše Hina
18. lipnja 2024. - 23:07

U dvoboju 1. kola F skupine EURA nogometaši Portugala su u Leipzigu svadali preokretom Češku s 2-1 (0-0).

Češka je povela golom Lukasa Provoda (62), a Portugalci su izjednačili autogolom Roberta Hranača (69). U 92. minuti pobjedu je Portugalu donio Francisco Conceicao.

Jedan od favorita EURA Portugal teškom mukom je svladao Češku 2-1 golom mladog Francisca Conceicaoa, sina čuvenog Sergia Conceicaoa, u drugoj minuti sudačke nadoknade. Do važne pobjede Portugalci su došli preokretom, jer su potpuno defanzivno orjentirani, ali i podosta limitirani Česi neočekivano poveli. Ipak, dvoboj je odlučio loš dan češkog braniča Roberta Hranača, koji je prvo postigao nesretni autogol, da bi u 92. minuti poklonio loptu za pobjedu Portugalaca.

image
Gabriel Bouys/AFP

Portugalski središnji branič Pepe postao je najstariji igrač u povijesti Europskih prvenstava s 41 godinom i 113 dana nakon što je u utorak počeo utakmicu protiv Češke. Pepe je nadmašio dosadašnji rekord bivšeg mađarskog vratara Gabora Kiralyja, koji je imao 40 godina i 86 dana kada je igrao u osmini finala Eura 2016. porazu od Belgije.U ponedjeljak će u Leipzigu, uz neuništivog Pepea, startati i Cristiano Ronaldo koji ima 39 godina i četiri mjeseca kao treći najstariji ikad. On i Pepe su dvojica najstarijih igrača jedne momčadi koji su ikad sudjelovali na utakmici EURA.Ronaldo je večeras postao prvi igrač koji je nastupio na šest evropskih prvenstava. Ronaldo je debitrao na europskim prvenstvima 2004. godine, a trenutno je rekorder sa 26 utakmica i rekordnih 14 golova na europskim smotrama.

Portugalci i Česi su odigrali najslabije prvo poluvrijeme dosad na EURU i prvo koje je okončano bez golova. Portugalci su imali posvemašnju prednost u posjedu, ali nikako nisu mogli niti do šanse, dok je Češka odigrala vrlo loše poluvrijeme u kojem su se samo i isključivo branili, a čim su imali loptu u nogama uslijedile su pogreške i gubitak posjeda. Niti Portugalcima nisu prolazila zadnja dodavanja, a Rafael Leao je imao barem šestprodora i ubacivanja koja nisu našla nikoga u crveno-zelenom dresu.

image
Gabriel Bouys/AFP

Jedinu akciju koja je završila iole vrijednim udarcem imao je Ronaldo, kojemu je vratar Jindrich Stanek obranio udarac u 45. minuti. Oba aktera bila su u akciji u 33. minuti kada je Stanek također zaustavio Ronalda u puno izglednijoj situaciji, no da je Portugalac i pogodio, VAR bi najvjerojatnije poništio taj gol zbog zaleđa. 

Drugi dio Portugalci su započeli ozbiljnije, pristisnuli su Čehe i sabili ih u njihov šesnaesterac, no dojam je bio da su previše i isključivo tražili u napadu samo Ronalda. A onda su Česi u svom prvom ozbiljnijem prelasku centra neočekivano poveli. Nakon duge akcije, koja se činila beskorisnom, Vladimir Coufal je dodao loptu Lukasu Provodu na rubu šestnaesterca, a ovaj je sjajnim udarcem pogodio sami kut portugalskih vrata.

Portugalski izbornik Roberto Martinez u igru je odmah uveo dva napadača, a Portugal je izjednačio iz praktički iz ničega u 69. minute. Nakon ubačaja Bernarda Silve s desne strene Mendes je ubacio loptu glavom koja se činila lakim lijenom za vratara Staneka, no on ju je ispustio, a na loptu je naletio češki stoper Robert Hranac i poslao je u vlastitu mrežu.

image
Adrian Dennis/AFP

Stanek je u 73. minuti obranio šut Silve, a na drugoj strani u 80. minuti Tomaš Šouček je imao šansu za novo iznenađenje, ali je pucao tik pored vrata.

U 88. minuti Portugalci su zabili, ali je VAR poništio zgoditak zbog milimetarskog  zaleđa Ronalda.

Napokon, u 92. minuti Portugal je došao do pobjede iz akcije dvojice igrača koji su ušli u igru dvije minute ranije. Pedro Neto je prošao po lijevoj strani i ubacio, češki tragičar Hranač se spetljao, a na pravom mjestu se našao Francisco Conceicao i lako zabio.

Semafor

PORTUGAL - ČEŠKA 2-1

Pred 37.000 gledatelja na Red-Bull Areni sudio je Guida iz Italije.

Strijelci: 0-1 Provod (62), 1-1 Hranac (69-ag), 2-1 Conceicao (90+2)

PORTUGAL: Costa - Dalot (od 63. Inacio), Pepe, Dias - Cancelo (od 90. Semedo), Silva, Vitinha (od 90. Conceicao), Mendes (od 90. Neto) - Fernandes - Ronaldo, Leao (od 63. Jota)

ČEŠKA: Stanek - Holeš (od 90+3. Chory), Hranač, Krejči - Coufal, Šulc (od 79. Ševčik), Souček, Provod (od 79. Barak), Doudera - Kuchta (od 60. Lingr), Schick (od 61. Chytil)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 23:08