StoryEditorOCM
Košarkaporaz u beogradu

Zadrani se vratili iz ponora pa onda kao ‘kameni svatovi‘ promatrali kako Topić vodi Megu do pobjede

Piše Dražen Žura
5. studenog 2023. - 14:49

Zadar je u obračunu s Megom, koji je započeo točno u podne, u konačnici morao prihvatiti poraz. Zadrani su u prvom poluvremenu i dobrim dijelom  treće četvrtine bili na minus 18 i minus 19 poena razlike. Upravo kod zadnje spomenutog minusa "odlučili” su igrati, napravili golemu seriju i okrenuli prednost na svoju stranu. Ništa nije upućivalo na kasniji scenarij u kojem su ih u provaliju poraza gurnuli Topić i Plavšić.

Istina, pokušavao je trener Danijel Jusup na sve način u ključnim završnim minutama učiniti sve ne bi li se stiglo do četvrte pobjede u AdmiralBET ABA ligi, ali gore spomenuti igrači spustili su rampu i preko nje se nije moglo. Međutim, ne treba očajavati, jer ista ova Mega je dobila i Partizana pa se u tome može tražiti utjeha za ne osvajanje bodova u Beogradu.

Čim je krenula utakmica moglo se vidjeti kako će zadarskoj momčadi biti iznimno teško nadigravati se protiv mladih i potentnih igrača Mege. Nikako se nije mogla pronaći obrana za Megin vanjski šut, k tomu Zadar se okrenuo nadmetanju jedan na jedan, što nikako nije donosilo bolju igru. Naprotiv, s boljom energijom i tehnikom Zadar se rušio kao „kula od karata”. Usto, Mega je u neko vrijeme imala izvrstan šut za tri poena, bili su skoro na 70 posto ubačaja (6/9), dok se Zadar u tomu segmentu mučio, nije bilo igrača koji je mogao zabiti s te pozicije.

Nadalje, odlično se suparnik pripremio na igru Božića, zatvorili su mu ulaze pod obruč, ujedno i šut izvana, jednako i protok lopte. Mega je pak cijelo vrijeme koristila istu taktiku koja im je donosila rezultat, o čemu najbolje svjedoči semafor 49:30.  Činilo se kako je priča pri samom kraju, međutim, Zadar se vratio odlučan za veliku promjenu koja je u konačnici i nastala. Napravili su seriju 22:2, Ramljak, Drežnjak su pomalo skraćivali zaostatak onda su jedan pa drugi zabili za tri poena, s tim da je Drežnjakova „trica” donijela prednost Zadru. Prethodno je Vujačić upisao najprije dva slobodna bacanja, a potom i tricu, dok je prednost Zadru od dva šutem iz daljine donio Lakić.

Mirisalo je na izgubljenost Mege, što se doista i očitovalo kroz veliki gubitak lopti, istina, agresivna obrana Zadra pridonijela je tome. I onda se Topić odlučio djelovati gotovo pa samostalno, što zorno kazuje činjenica da se u zadnje dvije i pol minute ušlo s rezultatom 75:75. I tu je 18-godišnjak iskazao svoju košarkašku darovitost, dočarao je svima kako zna odigrati na sve vrste obrane. Slikovito, na parketu i na klupi Zadra izgledali su kao „kameni svatovi”, jer se moralo gledati Topićevu nadmoć i zadarsku nemoć! K tomu uvukla se i nervoza u redove Zadra, vidjeli su da im moguća pobjeda klizi iz ruku, pa se moglo vidjeti nesportske pogreške, jednako i tehničke, ali i seriju Mege 12:1!

Veliku ulogu u pobjedi odigrao je i Plavšić koji je u konačnici imao ukupan šut 11/11. Zakucavao je kako je htio, jer se lakoćom otvarao prostor za njega. Previše propuha u obrani donijelo je poraz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2024 00:54