StoryEditorOCM
Domaći nogomet‘morao je zabiti‘

Dalić jutro nakon debakla pred novinarima: ‘Petković nije trebao pucati penal. Postoji hijerarhija, ja ću to riješiti‘

Piše Frane Vulas
16. lipnja 2024. - 10:18

Nakon (ne)prospavane noći poslije uvjerljivog poraza od Španjolske izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije u kampu hrvatske nogometne reprezentacije u Neuruppinu, gradu smještenom osamdesetak kilometara od Berlina. Dalić se sedmoj sili obratio s istog mjesta kao i što su inače ovih dana radili igrači i on, ispred panoa s imenima sponzora Saveza. Međutim, zid iza njega u tom improviziranom „šatorskom” press centru krasio je naziv nove himne reprezentacije – „Hrvatska najbolja kad je najteže”. Upravo će taj naziv morati ponovno opravdati u utakmicama protiv Albanije i Italije.

- Nije bilo lagano nakon mitskog poraza, zasluženog. Statistika što se tiče golova i posjeda je na našoj strani – zabunio se malo Dalić što se tiče pogodaka, ne i posjeda koji je bio na strani „kockastih”, ali dogodi se. Možemo ga opravdati s obzirom da je visoki poraz sve šokirao, da je to bila teška večer pa potom i noć.

- Nije nimalo ugodno. Nismo dosad imali ovakve situacije na velikim natjecanjima. Danas ćemo napraviti analizu Albanije. Sigurno ćemo nešto promijeniti. Ovo nije bilo dobro. Moramo pobijediti Albaniju te ćemo na taj način spremati momčad. Definitivno moramo promijeniti neke stvari, pogotovo u pristupu. Sve je u našim rukama. Dogodio se loš dan i idemo dalje - rekao je u uvodu Dalić.

Koliko nas je pobjeda u Portugalu sve zavarala?

- Govorio sam nakon tog susreta da je to samo prijateljska utakmica. Da li je ovo bio samo naš loš dan ili protivnik koji je baš bio dobar... Loše smo ušli u utakmicu, bili smo predaleko od igrača, kasnili smo u svakom duelu. Poslije smo uspostavili kontrolu, posjed, igri, ali smo primili gol iz situacije koja nije baš uobičajena. Ne mogu se oteti dojmu da smo sva tri gola primili prejeftino. Nije nas Portugal zavarao zbog toga što smo bili svjesni da je to bila prijateljska utakmica, to nam je dalo optimizam. Ali Španjolska je bila predobra za nas – rekao je Dalić.

Zamijenili ste u 65. minuti Modrića i Kovačića?

- Bili smo svjesni da ako nakon sat vremena ne uspijemo preokrenuti rezultat, da se moramo okrenuti utakmici s Albanijom. Nije tim zamjenama bio razlog loša igra nego da se igrači oporave za iduću utakmicu. Imamo iskusne igrače koji su mnogo toga prošli s reprezentacijom. Ne smijemo dopustiti mjesto pesimizmu. Ono što želimo je i dalje u našim rukama. Nemamo korist previše se vraćati na Španjolsku, i igrači su sami svjesni da je to bilo loše.

Nervoznom Daliću zasmetala je i banalna sitnica, ‘ispalio‘ je na ljude koji samo rade svoj posao: ‘Lupa previše‘

Petković je izveo penal, nakon što je na njemu napravljen prekršaj i nakon što mu ga je isti vrata Unai Simon već obranio u finalu Lige nacija lani u Rotterdamu?

- To je isto situacija koju moramo riješiti. Zna se tko puca penal. Pravilo je da taj igrač na kojem se napravi ne izvodi penal. Ako mi nismo stigli tu reagirati, onda postoji tu hijerarhija u reprezentaciji, da se sluša taj igrač. To ćemo mi riješiti. Tim više što ga je promašio u Ligi nacija s istim vratarom. Nema ovdje u reprezentaciji mjesta egu. Ili je Perišić je trebao pucati ili Majer..., ali ne onaj igrač na kojem je napravljen kazneni udarac – naglasio je Dalić.

A ta situacija u kojoj je izboren kazneni udarac, je li Petković mogao odmah zabiti pogodak?

- Kada sam pogledao poslije snimku, mislim da je trebao zabiti gol. Možda ga je igrač dotaknuo, ali mislim da je trebao sve napraviti da zabije taj gol. Moj dojam je takav. Golman se bacio na drugu stranu, bilo je sve prazno. Mislim da je morao dati dodatan napor da zabije gol – rekao je Dalić.

image
Ante Čizmić/Cropix

Pozadina debakla Hrvatske na otvaranju Eura: Španjolci su iznenadili Dalića, a njegovi ključni igrači su bili nevidljivi

Kako ste zadovoljni Antom Budimirom?

- Pred pedeset tisuća navijača cijelo poluvrijeme gotovo da nismo napravili faul. To je zasluga Španjolske koja je bila brza, okomita. Ali ni mi nismo pravi. Teško je tu onda govoriti o Budimiru ili drugim pojedincima. Žao mi je samo što smo nakon lošeg početka uspostavili kontrolu, pa samo onda primili gol u našem otvaranju iz jedne bizarne greške. Moj je dojam da smo sva tri gola primili prejeftino. Osobito me smeta treći gol iz prekida u 47. minuti, umjesto da se posložimo u poluvremenu i pokušamo vratiti on nas je dotukao.

Jesu li te emocije bile uteg igračima?

- Hvala svim navijačima i naše isprike. Ponosni smo što je sto tisuća navijača došlo u Berlin. Žao mi je što smo ih razočarali. Sjajno su krenuli navijati. Opet, i kada gubi kada se pobjeđuje navijači su uz Hrvatsku. Uvjeren sam da će uz nas biti u Hamburgu. Upozoravao sam na euforiju. Možda nas je i to malo sputalo, ali nema opravdanja. Pred 50 tisuća ljudi moraš dati više, napraviti barem faul, zaraditi žuti karton. Nismo mi tako neiskusna momčad da nas to poremeti. Naša loša utakmica, nadam se loš dan. Još jednom isprika navijačima i idemo sada učiniti sve da se izvučemo iz ove situacije. Imali smo svakakvih situacija, moramo se znati nositi i s ovom. Nije još gotovo, glava gore. Idemo se posložiti i ostvariti naš cilj, a to je prolazak grupe.

image
Ante Čizmić/Cropix

Je li Ivan Perišić spreman za start od prve minute?

- Treba cijeniti koliko je napravio za povrata u reprezentaciji. Upitno je za koliko je spreman, da li može početi. Zato smo ga i stavili jučer da igra tih 35 minuta. Nije mu lako igrati ovako teške utakmice nakon devet mjeseci pauze. Jako nam mnogo znači, ali činjenica je da nije u stanju u kojem je bio prije ozljede. 

Albanija je poražena od Italije. Jeste li gledali taj susret?

- Poveli su. Bili su ravnopravan protivnik. To je rival kojeg ne smijemo podcijeniti. Nisu bili puno lošiji od Italije. Talijani su imali 70 posto posjeda lopte, ali Albanija je bila dobra. Nisu protivnik kvalitete Italije ili Španjolske, ali moramo ih maksimalno respektirati. Moramo dominirati i uspostaviti kontrolu.

Španjolska nam je stvarala poteškoće presingom. A Albanija je radila problem Italiji presingom?

- Najvažnije je bilo da iz prvog presinga izađemo na drugu stranu. Nismo mi imali problema kada je Španjolska imala loptu, nego kada bismo loptu izgubili. Kada te ne ide izlazak vani na visoki presing onda ideš preskakati igru. Mi ni tada nismo uspjeli uspostaviti kontrolu. Nismo imali odgovora na visoki presing, a trebali smo, imamo tu kvalitetu. I Portugal je igrao visoki presing, pa smo izlazili puno lakše.

image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 11:25