StoryEditorOCM
SplitĆUDOREDNA POLICIJA

Modni mačak na splitskom ‘Bliskom istoku‘: ‘Veli - stop, ne možete ući! Samo mu metar fali. A znate što sam obukla?!‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
5. rujna 2024. - 07:25

Nema u Općini Podstrana mile – lale, nema ulaska u natikačama, japankama, minjacima, bermudama do koljena. Modni mačak koji se krije u liku općinskog zaštitara na ulazu u zgradu pomno prati je li naramenica tanka kao igla, deblja od flomastera ili široka kao kranjska kobasica. Ako odokativno procijeni da broj centimetara ne odgovara, odluka se zna, ako želiš do općinara, idi doma, presvuci se i vrati obučen po ps-u. Modna policija strogo poštuje odluku s podstranskog vrha, i na svaku kritiku klijenata odlučno pokazuje na isprint papir s ulaza u Općinu. A na njemu su križevi, odnosno znakovi zabrane ulaza za one koji nose japanke, kratke hlače i majice s naramenicama.

image

Ovakav modni look ne prolazi u prostorijama Općine Podstrana

Niksa Stipaničev/Cropix

Naljutilo je to brojne mještane Podstrane koji grintaju, bogaju kada shvate da su nakon kilometarskih kolona, nakon ponekad i sata čekanja u redovima koji se standardno stvaraju na ovom dijelu magistrale, po paklu koji žeže s neba, uzalud prošli svu tu golgotu. Jer sve je to ništa ako se samouki modni znalac ne složi s dužinom, širinom, izrezima, dekolteima. I nakon odlučnog jok, kao školarce ih neobavljenog posla pošalje kući po pristojnu odjeću. Osnovno pitanje koje muči mještane Podstrane je, postoji li službena općinska odluka koja navodi koliko naramenica mora biti široka, a hlače pristojno duge? A još više ih nervira što ista pravila ne važe za sve.

Dvojna pravila

- Da, upravo to, mene su s vrata vratili, a nisam uopće imala majicu na špaline, nego onu s rezanim rukavom i još i volanom na kraju. A unutra sjedi službenica u majici na bretele. To nikome ne smeta. A moja majica ne može. I pazi ovo, dolje sam imala hlače na zvono i natikače koje se sada nose, ala ove ‘birkeštokice‘. Njih nose i poznate face. E, ali za zaštitara na ulazu one su problem, vuku mu na japanke. I "Modni mačak" veli meni stop, ne može unutra. Zašto ne može, pitam. Kaže on meni, tanka naramenica. Pa nije to naramenica, nego rezani rukav. Ne može i točka. Ja pitam gdje to piše, tražim da vidim odluku. On pokaže isprint na staklu. I onda mi kaže, imaš i te japanke. I da nije naramenica, nosiš neprikladnu obuću, ne može. Samo sam čekala kad će izvadit krojački metar pa mi počet ko šalturica na ulazu u Općini uzimati mjere – veli nam jedna mještanka Podstrane.

image

Dolazak u Općinu mnogim stanovnicima Podstrane je teška muka

Saša Burić/Cropix

Bijesna je kao pas, pola sata je čekala u koloni da bi došla do Općine zbog jednog, kaže, formularčića koje je trebala samo ostaviti na protokolu. A dočekalo je, veli, čudoređe i cenzor koji joj je još uz to rekao, ponavlja nam sva bijesna, da sve dok ne dođe policija on tu djeluje kao zakon i red. Veli i da nije jedina koja bjesni zbog ovakvog strogog protokola, mnoge stanovnike Podstrane je dočekao isti scenarij.

image

Podstrana

Biljana Blivajs/Cropix

- Ne mogu shvatit zašto to rade, ko da smo na Bliskom istoku. Najbolje da dođemo pokrivene od glave do pete, onda nikome to očito smetalo ne bi. A to šta imaju dvojna pravila... Oooo, o tome neću ni pričat – veli nam naša sugovornica.

Kome smetaju bermude

Potužio nam se i stanovnik Podstrane koji je na ulazu u Općinu dobio odbijenicu zbog jeans bermuda do koljena. Kaže kako nikako ne može shvatiti da muška noga gola od koljena do dolje, može u 21. stoljeću izazvati takvu sablazan u službenim prostorijama. Vratio se doma, obukao duge hlače, i tek nakon toga ušao u Općinu. Priča nam kako ga je na kraju uhvatio ludi smij kada je na prostoru pred Općinom ugledao i druge supatnike kako bijesno na mobitel zovu žene doma, tražeći od njih da im odmah izvade dugu robu.

image

Zgrada Općine Podstrana

Biljana Blivajs/Cropix

- Ma ovo je skroz glupo, pa pogledajte koja je vrućina vani, pa ne idemo na vjenčanje ili na pokop. Nitko od nas ne shvaća rigidnost te odluke. Čemu komplicirat, kome smetaju bermude, pa nisu do međunožja, nego normalno, do koljena. U čemu je problem, tko je to odlučio, evo mnoge od nas to zanima. Makar zbog činjenice da nakon što nas otprave s praga, opet moramo ulaziti u napornu gužvu za doma. Pa se opet vraćat, gubit vrime, živce – ljuti se i naš sugovornik.

Odgovore na njihova pitanja smo tijekom jučerašnjeg dana u više navrata pokušali dobiti od općinskog načelnika. Neuspješno.

image

Podstrana

Biljana Blivajs/Cropix
image

Podstrana

Biljana Blivajs/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 16:13