StoryEditorOCM
ŽupanijaVRIJEDNOST 81 MILIJUN EURA

Zvonimir Štrkalj: Aglomeracija Srima - Vodice - Tribunj najbolje ocijenjena među 67 projekata iz cijele Hrvatske

Piše Šibenski.hr
28. rujna 2024. - 16:22

Projekt aglomeracije Srima - Vodice - Tribunj, faza 2, nakon prioritizacije koju je provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, dobilo je najbolje ocjene u konkurenciji 67 projekata. Vrijednost je 81 milijun eura, 71 posto je europskih sredstava, ostatak financiraju Hrvatske vode i resorno ministarstvo. Taj je projekt početkom godine na natječaj prijavio “Vodovod i odvodnja” Šibenik. Nakon par mjeseci stigli su rezultati - projekt aglomeracije dobio je maksimalan broj bodova. Što projekt podrazumijeva, što će se sve graditi, otkriva direktor tvrtke Zvonimir Štrkalj.

- Ukupno je, prema našim saznanjima, bilo 67 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske. Iza nas su ostale i velike sredine i veliki gradovi, što samo po sebi govori o tome koliko je ovaj projekt bio pomno i dobro pripremljen - kazao je Štrkalj te detaljnije otkrio što će se projektom napraviti.

- Realizacijom ovog projekta bit će izgrađen potpuno novi sustav kanalizacijske i vodovodne mreže na području Srime, Tribunja i Vodica. Konkretno, radi se o više od 70 kilometara kolektora, 55 kilometara vodovodne mreže, o dvije crpne stanice te o nadogradnji uređaja za pročišćavanje prema ekvivalentu stanovnika. Projekt je ogroman, a procijenjena vrijednost iznosu 81 milijun eura - kazao je Štrkalj.

Prema riječima direktora “Vodovoda”, priprema projekta bila je iznimno zahtjevna i obuhvatila je ishođenje šest građevinskih dozvola, rješavanje više od 1100 katastarskih čestica i imovinskopravnih odnosa, kao i objavljivanje prethodnih savjetovanja te pripremu projektne dokumentacije.

- Radi se o iznimno kompleksnom poslu, no mi smo ga uspješno odradili -dodao je.

Osim projekta aglomeracije Srima - Vodice - Tribunj, šibenski “Vodovod” prijavio je još jedan projekt - aglomeraciju Pirovac - Tisno - Jezera koji je zauzeo sedmo mjesto na rang-listi.

- Ako uzmemo u obzir činjenicu da je od 67 prijavljenih projekata njih tek 15 zadovoljilo nužne uvjete, to je velik uspjeh za sve one koji su radili na njemu - zaključio je Štrkalj.

28. rujan 2024 16:23