StoryEditorOCM
ŽupanijaBURA U TORBAMA

Županija i Grad Šibenik neće pomoći roditeljima u nabavi udžbenika; U općinama je stanje malo drukčije

Piše Katarina Rudan
27. srpnja 2018. - 10:53

Brzo će prohujati, više ili manje bezbrižno ljeto, a onda dolazi nova školska godina i nove muke za roditelje. Đake treba opremiti knjigama i bilježnicama, torbama, novim patikama, cipelama, robom...

Zadržimo se na udžbenicima za osnovnu školu koja je obvezna, a oni su nemala stavka u tom "školskom paketu". Koliki će to udar biti na kućne budžete ovisi o cijeni udžbenika, broju školaraca u obitelji, primanjima roditelja, kao i o tomu kupuju li se novi udžbenici ili će u školskoj torbi biti i starih knjiga. Kako bi pomogli obiteljima, dobra tradicija nekih gradova i općina u Hrvatskoj, pa tako i u Šibensko-kninskoj županiji je da "uskoče" s financijskom injekcijom kako bi olakšali obiteljima školaraca.

S kojim iznosom i po kojim kriterijima ovisi o svakoj jedinici lokalne samouprave, odnosno debljini proračuna. Inače, u proračunu Županije, koja je osnivač 13 osnovnih škola, do sada se nije planiralo sredstva za kupnju udžbenika osnovcima. Grad Šibenik, koji je osnivač devet osnovnih škola na svojem administrativnom području, također nema planiranih sredstava u proračunu za školske knjige.

– Osnovno školstvo propisano je kao obveza i za očekivati je da država ujednači kriterije u ostvarivanju prava na besplatne udžbenike za sve učenike u Hrvatskoj. Grad Šibenik do sada nije donosio parcijalnu odluku o sufinanciranju udžbenika, a mišljenja smo da je socijalni kriterij eventualna osnova za ovakvu odluku – navode u gradskoj upravi.

Kontaktirajući s gradovima i općinama na čijem su području osnovne škole kojima je osnivač Županija, po pitanju pomoći roditeljima i djeci na početku nove školske godine prednjači Općina Tisno.

Iz općinskog proračuna su i prethodnih godina sufinancirali kupnju udžbenika s 50 posto. Kako su rasli proračunski prihodi bilo je i više sredstava za takozvane socijalne programe te je Općinsko vijeće Tisnog prošle godine donijelo odluku o sufinanciranju udžbenika svim učenicima Osnovne škole Vjekoslava Kaleba i područnih odjela u 100-postotnom iznosu. Ove školske godine ukupno imaju oko 250 osnovaca i u proračunu su planirali oko 200.000 kuna.

– Držimo da je važno ulagati u odgoj i obrazovanje, što činimo i kroz druge oblike pomoći, a pogotovu na početku školske godine. Sufinanciranjem kupnje školskih knjiga direktno pomažemo roditeljima, a svaka pomoć kućnom budžetu je dobro došla – rekao je načelnik Tisnog Ivan Klarin.

Procedura je jednostavna. Roditelji kupe knjige te s računom, osobnom iskaznicom i potvrdom da je dijete upisano u školu dođu u Općinu i na blagajni podignu novac. I u susjednoj otočnoj općini Murter-Kornati pomažu roditeljima na početku školske godine, ali na način da po svakom osnovcu daju financijsku pomoć u iznosu od 400 kuna. Općina Tribunj je prošle godine prvi put u svojoj povijesti sufinancirala udžbenike učenicima osnovne škole sa svojeg područja.

– Sredstva smo osigurali tako što smo naknade općinskim vijećnicima smanjili s 500 na 250 kuna mjesečno i taj novac "preusmjerili" na sufinanciranje udžbenika svim osnovcima u iznosu od 50 posto. Imamo oko 120 školske djece i za sufinanciranje nam je potrebno oko 80 tisuća kuna. Inače, to je obično populistička mjera u zadnjoj godini mandata, ali mi se nismo došli igrati populista i uveli smo je već u prvoj godini – rekao nam je načelnik Tribunja Marko Grubelić.

U najzapadnijoj općini Šibensko-kninske županije, općini Pirovac, već četvrtu godinu sufinanciraju kupnju udžbenika svim osnovcima kako bi ublažili financijski teret koji svaka obitelj ima na početku nove školske godine. Za to su ove godine u proračunu osigurali oko 70.000 kuna, a imaju oko 120 učenika.

– Za svakog učenika osigurana su financijska sredstva u visini od 50 posto cijene kompleta knjiga za pojedini razred. Sufinanciranje realiziramo na način da će Općina nabaviti knjige u toj vrijednosti, a učenici knjige na početku godine preuzimaju u Osnovnoj školi Pirovac – kaže načelnik općine Ivan Gulam.

Grad Vodice nema praksu subvencioniranja školskih udžbenika osnovcima, već financijski pomaže obitelji slabijeg imovinskog stanja koje im se obrate za pomoć.

– Iz tekuće pričuve pokrijemo troškove od 50 do 100 posto cijene udžbenika onim obiteljima koje podnesu zahtjev za pomoć. Za sada imamo samo upite, ali još nam nije dostavljen niti jedan zahtjev. Naravno, uz zahtjev se treba priložiti podatke o prihodima na temelju kojih možemo donijeti odluku u kojem iznosu im pomoći – doznajemo od Luke Lipića, savjetnika za društvene djelatnosti.

Grad Skradin nije nikada pomagao roditeljima i učenicima na početku školske godine, a evo i zašto.
– Kad bismo osnovcima pomagali s 500 do 1000 kuna, trebalo bi nam od 150 do 200 tisuća kuna u proračunu. Ta sredstva mi u proračunu nemamo. Jasno je da razmišljamo o sufinanciranju udžbenika, ali za sada još nismo u mogućnosti – kaže skradinski gradonačelnik Antonijo Brajković.

Grad Knin je u sličnoj situaciji i kako doznajemo od Sandre Petrović, pročelnice za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, sufinanciraju udžbenike samo učenicima s teškoćama u razvoju u dvije kninske osnovne škole.

– Za tu je namjenu osigurano 20.000 kuna, a mi nemamo toliko velik gradski proračun da bismo sufinancirali udžbenike svim učenicima. Koliko je učenika s teškoćama u razvoju još ne znamo, jer nam zahtjev dostavljaju škole – rekla je Petrović.

Grad Drniš je prošle školske godine udžbenike kupio svim učenicima prvih razreda, a ove godine će sufinancirati u 100-postotnom iznosu udžbenike učenicima prvog i trećeg razreda centralne OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog u Drnišu te u Područnoj osnovnoj školi u Drinovcima.

– Također, udžbenike ćemo kupiti svim učenicima koji pohađaju područne škole od prvog do četvrtog razreda u Pakovu Selu, Pokrovniku i Radoniću. Svukupno, radi se o 118 učenika, a osigurali smo za to 120.000 kuna u proračunu – veli gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Iako se ne mogu hvaliti "velikim" proračunom, u zagorskoj općini Unešić ipak uspijevaju pomoći svojim sugrađanima na početku školske godine.

– Roditelje čije dijete kreće u prvi razred osnovne škole već nekoliko godina pomažemo s 1000 kuna, pa tako i ove. Inače, od Grada Vrlike ove smo godine dobili korištene udžbenike za sve razrede osnovne škole i one su već u našoj školi u Unešiću. Obavijestili smo učenike i roditelje o tomu te vjerujemo da će svaki učenik uspjeti pronaći za sebe četiri ili pet udžbenika, koje onda neće morati kupovati – kaže načelnik Unešića Živko Bulat, ujedno i ravnatelj škole.

Misle li na svoje učenike i njihove roditelje i na koji način im pomažu na početku školske godine upitali smo i načelnika općine Bilice Josipa Ćaletu.

– Svake godine, a ovo je peta za redom, našim prvašićima kupimo kompletnu opremu – knjige, bilježnice, pernice i ostalo, te za to iz proračuna utrošimo između 20 i 25 tisuća kuna, ovisno o broju učenika – odgovorio je Ćaleta.

Općina Rogoznica nije nikad sufinancirala kupnju udžbenika, pa to neće činiti ni ove godine, doznajemo od načelnice Sandre Jakelić, koja dodaje da za to, čak, nikad i nije bilo zahtjeva roditelja.

– To, naravno, ne znači da o tomu nećemo ubuduće razmišljati. Podsjetit ću da nam je najveći problem bilo sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima dok država nije "uskočila" te smo jedno vrijeme pokrivali 100 posto prijevoz, što je bila velika stavka u proračunu – rekla je Jakelić.

Za primoštenskog načelnika Stipu Petrinu, kupovanje ili subvencioniranje udžbenika osnovcima je čista politika.
– To je tipična politička korupcija prikupljanja glasova! Općina Primošten to ne radi. Ako nam se netko od roditelja, koji su zaista u teškoj materijalnoj situaciji obrati, pomognemo im sredstvima iz proračunske pričuve. Udžbenike bi, kad me već o tomu pitate, trebala kupovati država ili Županija kao osnivač škola, a nikako lokalna samouprava jer u proračunu nema prihodovne strane pa nema ni rashodovne za tu namjenu – rekao je Petrina.

Iz navedenih primjera, očito je da većina načelnika i gradonačelnika ima drukčije mišljenje i pomažu koliko mogu. Za kraj, navedimo još primjer općine Promina, koja se kao većina općina i gradova u zaleđu županije, ne može pohvaliti viškom proračunskih sredstava, pa ipak pomaže roditeljima.

– Imamo odluku Općinskog vijeća po kojoj naše učenike i njihove roditelje pomažemo s 1000 kuna za opremanje đaka. U našoj školi u Oklaju imamo oko 70 učenika i u proračunu smo predvidjeli 70.000 kuna za tu namjenu. Uvjet za dobivanje pomoć je da osobe, odnosno roditelji, nemaju nikakvih dugovanja prema Općini i poduzećima u njezinu vlasništvu – rekao nam je prominski načelnik Tihomir Budanko.


GORAN PAUK:
Županija ulaže u školstvo i nema sredstava za udžbenike

– Obveza jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno županija je financirati kapitalne projekte škola kojih su osnivači te osigurati kvalitetne i jednake uvjete za rad svim učenicima, što i činimo. Šibensko-kninska županija osnivač je 13 osnovnih škola koje je u protekloj školskoj godini pohađalo ukupno 3695 učenika, kao i 11 srednjih škola s 3673 učenika. Samo za sufinanciranje projekata energetske obnove triju škola koji su u tijeku, Županija je izdvojila preko 2,8 milijuna kuna proračunskih sredstava. Za financiranje šireg standarda javnih potreba osnovnih i srednjih škola, za sanaciju školskih objekata i organizaciju natjecanja Županija godišnje osigurava 600.000 kuna. Osim toga, godinama stipendiramo učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja. Proračunska sredstva Šibensko-kninske županije su ograničena i, nažalost, nisu dostatna i za financiranje udžbenika svim našim učenicima te zbog toga nismo u mogućnosti tako nešto učiniti niti obećati – rekao je župan Goran Pauk.

10. svibanj 2024 07:17