StoryEditorOCM
ŽupanijaŠIBENSKI KREŠENDO

Župan Jelić ne odustaje: Šakić će biti direktor Turističke zajednice, spremni smo ići i na Upravni sud!

Piše Davorka Blažević
24. lipnja 2022. - 19:08

Tko bi pred koji mjesec i pomislio da će izbor direktora Turističke zajednice šibensko-kninske županije biti problem! Da će sezona početi, a da će na čelnoj poziciji TZ-a i dalje biti "krizni direktor", zapravo župan Marko Jelić, koji upravlja TZ-om do izbora novog direktora.

A nije da nije bilo pretendenata na tu poprilično atraktivnu poziciju, ali, zbog nekoliko neočekivanih proceduralnih propusta, dogodilo se najprije da se natječaj morao poništiti i ponoviti, a potom da je Ministarstvo turizma i sporta, u ponovljenom postupku, odbilo potvrditi odluku Vijeća TZ o izboru Krešimira Šakića za direktora.

Županija, međutim, ne prihvaća mišljenje resornog ministarstva i ukoliko ono ustraje na svom stavu, poručuje župan Marko Jelić, dižemo upravnu tužbu i idemo u upravni spor. A dogodi li se taj scenarij, mogla bi proći i sezona dok se izbor direktora TZ županije potvrdi i upiše…

Što je pošlo krivo?

Prvi natječaj

Na prvi natječaj, raspisan u ožujku ove godine, stiglo je pet prijava kandidata. Ambicije da vode županijsku TZ deklarirali su Ivana Menđušić, Krešimir Šakić, Sanja Jurišić, Karmenka Jelčić Ivanušić i Jelena Obratov. Predsjednik Vijeća Marko Jelić otvorio je prijave, a potom je konstatirano da su dvije manjkave: jednoj nedostaje molba uz prijavu, a druga nije bila potpisana-

Kandidati dolaze iz raznovrsnog političkog i profesionalnog backgrounda.

Ivana Menđušić, teologinja i trenutna direktorica TZ Drniša; Krešimir Šakić, bivši ravnatelj NP Krka u kojem i sada radi kao voditelj Odsjeka za financije, računovodstvo, investicije i investicijsko održavanje, svojedobni direktor TEF-a i Studentskog centra, reklo bi se čovjek širokog spektra interesa; potom Sanja Jurišić, diplomirana novinarka trenutno zaposlena na Novoj TV, nekoć zaposlenica lokalnog portala ŠibenikIN i HTV-ovog šibenskog dopisništva; pa Karmenka Jelčić Ivanušić, profesorica engleskog i talijanskog jezika koja je glavninu radnog iskustva stekla kao direktorica Centra za intelektualni kapital, a radila je i u marketingu hotela Intercontinental Zagreb; naposljetku i Jelena Obratov, diplomirana pravnica s iskustvom rada u nekoliko općinskih sudova i Udruženju obrtnika na otoku Murteru, štoviše, i HDZ-ova općinska vijećnica u Tisnu.

image

Krešimir Šakić - Hoće li zadržati timun županijske Turističke zajednice

Nikša Stipaničev/Cropix

Dotadašnja šefica TZ-a Željana Šikić za novi mandat nije se ni natjecala, no kasnije će biti jasnije zašto. Šikić je, naime, avancirala, i iz fotelje direktorice TZ u Šibeniku je katapultirana ravno u Upravu Hrvatskih cesta u Zagreb!

I što se dogodilo? Iako je prije samog natječaja Sanja Jurišić u kuloarima kotirala kao županova favoritkinja za tu dužnost, upravo je njezina prijava bila nepotpuna (nije imala molbu s potpisom), pa je iz igre odmah ispala, a potom se ispostavilo i da natječaj nije bio raspisan sukladno zakonu (od kandidata se tražilo da prilože uvjerenje o nekažnjavanju, a po Zakonu je poslodavac dužan sam tražiti tu potvrdu), pa je natječaj poništen.

U drugoj, svibanjskoj rundi prijavilo se čak sedam kandidata. Uz spomenutu petorku iz prvog natječajnog kruga, i dva nova kandidata, Jurica Pažanin i Marko Koloper, ali samo jednoj kandidatkinji, Jeleni Obratov, nije dopušteno da predstavi svoj program jer je njezina prijava odbačena zbog toga što nije priložila potpisani program rada, a što je izričito stajalo u uvjetima natječaja.

Navodna favoritkinja

Od preostalih šest kandidata Vijeće TZ za direktora je 5. svibnja izabralo Krešimira Šakića, bivšeg direktora NP Krka, danas zaposlenika te ustanove zaduženog za financije i investicije, nekoć aktivnog, a danas uglavnom pasivnog člana SDP-a. Kažu, presudio je glas župana Marka Jelića jer se priklonio petorici članova Vijeća koji su glasali za Šakića, dok su HDZ-ovi članovi u Vijeću, zanimljivo, ostali suzdržani. Ovog puta Sanja Jurišić, navodna favoritkinja župana iz prvog natječajnog kruga, očigledno više nije bila njegova opcija (u prvom natječaju samo joj je župan dao glas…)

I tako bi Krešimir Šakić voljom Vijeća Turističke zajednice županije već sjedio na čelnoj poziciji TZ da nije bilo Jelene Obratov, inače, istaknute HDZ-ove akvizicije, koja se odbila šutke pomiriti s odbacivanjem njezine prijave i zatražila mišljenje Ministarstva turizma. Naime, Obratov je dostavila svu potrebnu natječajnu dokumentaciju, no program rada nije potpisala što ju je stajalo diskvalifikaicje iz ove utakmice. Jer, mada nije standardno pravilo, ovog puta je u natječaju izrijekom bilo navedeno da svi priloženi dokumenti kandidata moraju biti potpisani. A Jelena Obratov je to propustila učiniti na svom programu rada.

Međutim, Ministarstvo turizma donosi mišljenje po kojem sporni potpis nije valjani razlog za odbacivanje prijave kandidatkinje Obratov, jer je potpis na njezinoj prijavi dokaz autentičnosti. Stoga Ministarstvo smatra da kandidatkinja ima pravo na prezentaciju svoga programa. No, to joj Turističko vijeće nije odobrilo. Župan Jelić mišljenje Ministarstva nije prihvatio. Ali, ni Ministarstvo turizma nije prihvatilo izabranog direktora TZ ŠKŽ nego je od županije zatražilo da poništi svoju odluku o izboru direktora TZ i ponovo sazove novu sjednicu Turističkog vijeća na kojoj bi svi kandidati, implicite i Jelena Obratov, predstavili svoje programe.

I kreće nadigravanje s nadležnotima. Ministarstvo je u poziciji da na neki način županiju drži u šaci jer direktor ne može stupiti na dužnost dok ga Ministarstvo ne potvrdi i upiše. A ono, čini se, to ne namjerava tako lako učiniti. I što sad, pitali smo župana Marka Jelića koji već mjesecima uz svoje obveze na čelu županije, obnaša ne samo dužnost predsjednika Turističkog vijeća, nego i direktora TZ (od odlaska bivše direktorice Željane Šikić). Vrijeme curi, a do 30. lipnja direktori svih TZ u Hrvatskoj trebaju biti izabrani, jer im u protivnom prijeti gašenje...

'Svoje smo napravili'

- Ne, to se ne odnosi na regionalne TZ - tvrdi župan. Uostalom, dodaje, piše da smo dužni do 30. lipnja izabrati direktora, a mi smo to napravili - ustrajan je Jelić u neprihvaćanju mišljenja resornog ministarstva, jer, kaže, nije zakonito.

- Ne kažem da Ministarstvo postupa nezakonito, nego da je donijelo nezakonito mišljenje. Oni su napisali svoje, a mi postupamo sukladno zakonima, uputili smo prigovor na njihovo mišljenje i nalog, a u međuvremenu pripremamo i upravnu tužbu, ako se ne usvoji što smo tražili. Osporavat ćemo njihovo mišljenje i na Upravnom sudu - sasvim je decidiran župan Jelić.

Nema odustajanja od odluke Turističkog vijeća o izboru direktora Krešimira Šakića! Doduše, ispravit će se Jelić, Šakić nije direktor dok ga Ministarstvo ne upiše, a oni su odbili upis, ali on je izabrani direktor kojega do upisa ja zamjenjujem na toj funkciji, objašnjava župan. Konačno, kaže, Šakićev izbor nitko nije osporavao, Ministarstvo nije tražilo da se poništi natječaj, što je u njihovoj ovlasti, nego samo traže da poništimo odluku. Ali, zašto bi mi to učinili ako smo odluku donijeli zakonito? I zamislite, traži se poništenje odluke o izboru direktora, a ni na jednom mjestu se ne navodi njegovo ime!?

Jelić je svjestan da je kandidatkinja (HDZ-a) Jelena Obratov slučajnim propustom predala program rada bez potpisa, ali, ističe, "ako se držite uvjeta natječaja koji su obvezujući, treba ih ispoštovati".

Županija nastoji izbjeći sudske konotacije u ovom slučaju, kako napominje Jelić, i smeta ga što u Hrvatskoj postoji loš običaj da se od onoga što dobro funkcionira nastoji napraviti slučaj. Zbog toga je pokušao razgovarati s odgovornim osobama u Ministarstvu turizma kako bi se problem mirno prevladao, ali oni ustraju na svom stajalištu.

image

Ministrica turizma Nikolina Brnjac
 

Damjan Tadić/Cropix

- Ja sam duboko uvjeren da smo mi u pravu i da ovdje uopće nema nikakvog razloga za ovakav spor, i siguran sam, kaže Jelić, ako ovo dođe do sudske instance da će biti poništeno silom zakona.

No, tko god da je u pravu ili u krivu, činjenica je da se nije smjelo dopustiti da se uđe u turističku sezonu bez direktora TZ. Koliko će se to realno odraziti i na sezonu?

- Nije to problem - optimistično će župan.

Aktivnosti po planu

- Evo, ja sam i sada imao sastanak vezan za aktivnosti TZ. Mi normalno radimo, do izbora ja zamjenjujem direktora, zaposlene TZ imaju svoje zadatke i uredno ih obavljaju, i štete za sezonu neće biti - uvjeren je Jelić.

- Ali, šteta je što mi o nečem što je eklatantno i jasno toliko raspravljamo u medijskom prostoru, a nema potrebe za tim. Nekidan smo imali manifestaciju "Debit i pidoće" ispred županije, divna manifestacija s ogromnom posjećenošću, vrlo uspjela, u suorganizaciji TZ županije, i o tome se ne priča. Priča se o nekim stvarima o kojima ne bi trebalo razgovarati, po mom mišljenju. Stvari idu naprijed i normalno funkcioniraju, ali ni meni ni bilo kome u županiji nije u interesu da se župan uz sve svoje poslove još bavi i Turističkom zajednicom - kazuje Jelić u maniri premijera Plenkovića koji voli medijima govoriti o čemu trebaju, a o čemu ne trebaju pisati.

- Ne, ne, ne govorim ja o medijima - odmah će otkloniti našu insinuaciju župan.

- Mediji pišu što moraju pisati. Govorim o svima nama…

No, može li se dogoditi da i sezona završi prije negoli se direktor TZ županije izabere, recimo, dođe li do upravnog spora?

- Bitno je da TZ normalno funkcionira i da se sve aktivnosti odvijaju prema planu i programu koji je zacrtan financijski i na svaki drugi način. A definitivno, svi se slažemo da bi bilo puno bolje kad bi na čelu TZ bio direktor, a ne župan, jer je to direktoru isključivi posao, a župan uz to ima i stotinu drugih obveza. Trudim se biti uvijek na raspolaganju za TZ, i poslijepodne, jer ne možemo dozvoliti da imamo problem oko nečega što nam donosi 25 posto ukupnih prihoda županije - poručuje župan Jelić.

O stranačkom kadroviranju, klijentelizmu i inim negativnim izmima u hrvatskom političkom prostoru o čemu je zaprijetio da će govoriti na konferenciji za novinare kad dobije odgovor na prigovor Ministarstvu koje županiju blokira svojim mišljenjem, Jelić više ne zbori.

28. travanj 2024 03:24