StoryEditorOCM
ŽupanijaKAKO OPĆINA UNEŠIĆ ULAŽE U BUDUĆNOST

Za prvo dijete 2000, a za treće 5000 kuna!

Piše Katarina Rudan
25. siječnja 2018. - 11:42

S obzirom na to da demografska slika toga kraja nije nimalo sjajna, aktualna općinska vlast pokušava kroz razne vrste financijske pomoći pridonijeti njezinoj izmjeni. Tako za prvo dijete roditeljima koji imaju prebivalište na administrativnom području općine daje jednokratnu pomoć u iznosu od 2000 kuna, za drugo dijete 3000, a za treće i svako sljedeće 5000 kuna

Kako bi olakšali život roditeljima koji rade, 1. rujna 2013. su u prizemlju zgrade Osnovne škole Jakova Gotovca otvorili Dječji vrtić "Maslačak", koji je podružnica Dječjeg vrtića "Drniš". U vrtiću je ove pedagoške godine 15-ero djece u dobi od tri do šest godina, a njegov rad sufinancira se iz općinskog proračuna. Vrtić radi od 8 do 13.30 svaki dan i – a u to smo se i sami uvjerili – djeca imaju ugodno uređen prostor za boravak, a za igru koriste i veliko školsko dvorište te obližnje dječje igralište.

Od odgojiteljice Josipe Šaran doznajemo da su u mješovitoj grupi, osim iz Unešića, u vrtiću i djeca iz Mirlović Zagore te Vinova Gornjeg i Vinova Donjeg. Dobra je vijest i ta da je među njima šestero predškolaca, dvostruko više nego što ih je bilo prošle pedagoške godine. Oni će prvi razred pohađati u Osnovnoj školi Jakova Gotovca u Unešiću ili u jedinoj područnoj školi u Mirlović Zagori. Inače, škola trenutačno ukupno broji samo 55 učenika, pa je svaki predškolac itekako dobrodošao.



– Za sufinanciranje boravka djece u našem vrtiću u Unešiću, te djece s našeg područja koja pohađaju vrtiće u Šibeniku gdje im rade roditelji, izdvajamo 250.000 kuna godišnje. Nadalje, kad dijete krene u prvi razred, roditeljima dajemo jednokratnu novčanu pomoć od 1000 kuna, kako bi lakše opremili dijete za školu. Osim toga, za subvencioniranje autobusnih karata i autobusnih linija za potrebe srednjoškolaca koji nastavu pohađaju u šibenskim srednjim školama godišnje izdvajamo oko 300.000 kuna. U tom broju je 100.000 kuna za sufinanciranje 25 posto cijene mjesečne autobusne karte za učenike te 200.000 kuna za subvencioniranje autobusne linije Šibenik – Unešić u trajanju od deset mjeseci. Također, za sufinanciranje autobusne linije za Split iz Planjana i Visoke na godišnjoj razini izdvajamo 160.000 kuna – kaže načelnik općine Živko Bulat.

Iako su izvorna proračunska sredstva još uvijek skromna, ipak su ove godine u općinskoj upravi, a odluku je donijelo Općinsko vijeće, iznašli prostora za povećanje studentskih stipendija.



– Studentske stipendije Općina dodjeljuje od 2010. godine svim studentima s prebivalištem na području općine Unešić koji se jave na natječaj, neovisno o socijalnom statusu i uspjehu. Jedini kriterij jest redovno studiranje, a općinsku stipendiju ne mogu dobiti ako primaju neku drugu. Za ovu akademsku godinu povećali smo mjesečni iznos stipendije s prijašnjih 500 na 700 kuna i prima je desetero studenata u trajanju od deset mjeseci – na kraju će Bulat.

Iz svega je vidljivo da unešićku djecu, ili, bolje rečeno, njihove roditelje, od rođenja djeteta pa do završetka studija, kroz razne oblike financijske pomoći, prati Općina u okviru svojih mogućnosti, a za sve to će ove godine izdvojiti oko 800.000 kuna.
 


Kako bi olakšali život roditeljima koji rade, 1. rujna 2013. su u prizemlju zgrade Osnovne škole Jakova Gotovca otvorili Dječji vrtić 'Maslačak', koji je podružnica Dječjeg vrtića 'Drniš'

03. svibanj 2024 21:40