StoryEditorOCM
Županijaruše se predrasude

Vodičani blizu rješenja; Evo do kada će Šibenčani ‘skejtati‘ pod prozorom gradonačelnika Burića

Piše Ana Petrić
10. ožujka 2023. - 18:06

Udruga Mladih Bokon osnovana je 2017. godine u svrhu promicanja urbane kulture u Vodicama, a čine ju mlade vodičke snage pune entuzijazma i ljubavi prema kulturi, umjetnosti, glazbi, sportu, i posebice - skateboardingu. Iz strasti prema potonjem, prije desetak godina prvi su put pokucali na vrata gradskoj vlasti s idejom o izgradnji Skate parka koja, tada, vladajuće nije pretjerano zainteresirala unatoč brojnim pokušajima da kroz organizaciju izložbi, gradnju skate rampe i manjih elemenata u sklopu programa ‘‘Beata & Graffita‘‘, sruše predrasude prema tom sportu.

No, 2018. godine ipak su započeli konkretni razgovori o realizaciji te ideje, koncem 2021. godine predstavljen je idejni projekt, krajem 2022. pripremljena je potrebna dokumentacija i tada je glavni projekt dobio sve potrebne dozvole, a danas - iz Udruge samo čekaju sjednicu Gradskog vijeća Grada Vodica zakazanu početkom travnja. Ukoliko vijeće na sjednici uvrsti ovaj projekt u rebalans proračuna za 2023. godinu, odnosno ukoliko ga Grad Vodice odluči financirati - ubrzo bi mogao biti postavljen kamen temeljac za Skate park Vodice, a koji bi prema planu bio smješten pored Sportske dvorane Račice.

image

Ovako bi trebao izgledati novi skate park u Vodicama

/Privatni Album

-Kao inicijatori i voditelji ovog projekta sudjelovali smo u dizajnu parka sa arhitektima, kako bi osigurali da je park prilagođen svima, bilo da se radi o početnicima ili iskusnim skejterima. Ne možemo sa sigurnošću reći da projekt prolazi, to je na gradskim vijećnicima da izglasaju, no na nama je da sada sve naše snage usmjerimo da upoznamo javnost sa našim projektom i isto tako prezentiramo važnost ovog projekta i prednosti koje on može imati za našu zajednicu. Mi u skate parku ne vidimo samo prostor za bavljenje sportom i ‘‘vježbanje‘‘, već ga vidimo kao mjesto za druženje, potencijalno mjesto za organiziranje natjecanja, koncerata, i raznih edukacija. Skate park je i nezaobilazan temelj za osnivanje skate kluba koji bi pružio organizirane treninge početnicima ali i naprednijim skejterima, kao i odlaske na natjecanja. Razni događaji privukli bi šarolik spektar gostiju, doprinoseći turizmu grada Vodica i razvijajući ga u još jednom kreativnom smjeru. Iako nam iskustvo govori da suzdržimo osjećaje i nadu dok ne vidimo da bageri kopaju, jako smo pozitivni, radimo sve što možemo i čvrsto vjerujemo u našu ideju te se nadamo da će je Grad podržati, usvojiti i odobriti, što bi značilo i financirati. Bilo bi i vrijeme - kaže nam Tonko Gulin, jedan od članove vodičke Udruge Mladih Bokon.

image

Skate park Vodice

/Privatni Album

S druge pak strane, Grad Šibenik svoj je skate park najavio 2021. godine u sklopu europskog projekta ‘‘Centar za mlade‘‘, osmišljen za različite kulturne i sportske sadržaje, a ‘‘težak‘‘ više od 30 milijuna kuna. Trebao je biti smješten u bivšoj vojarni Bribirskih knezova neposredno uz Veteranski centar, a ‘‘trebao je‘‘ jer se od tada, o projektu i njegovoj realizaciji jako malo govori.

Doduše, i prošle smo godine u ovo vrijeme pisali o njegovu zaboravu kada je Petar Mišura, pročelnik šibenskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, kazao kako nema govora o odustajanju, štoviše te je godine, tvrdio je, napravljeno puno posla, a očekivalo se i izdavanje lokacijske dozvole.

Podsjetimo, idejni projekt obuhvaća prenamjenu prostora bivše vojarne gdje bi bio smješten društveno-sportski sadržaj koji bi obuhvaćao koncertnu dvoranu, sportsko–penjačku dvoranu, prostor za radionice i skate park. Budući da je riječ o različitim sadržajima, ideja arhitekata bila je međusobno ih povezati kako bi se kroz njihovo ispreplitanje stvorio novi urbani prostor za svakodnevna događanja. U projektu je tako predviđeno formiranje zajedničkog trga u dva međusobno povezana objekta, a koji jasno  razdvaja dva objekta - halu, odnosno koncertnu dvoranu i nekadašnju kotlovnicu, odnosno sportsko-penjačku dvoranu s radionicama.

image

Centar za mlade na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova

Grad Šibenik

Godinu dana nakon, ponovno smo kontaktirali pročelnika Petra Mišuru koji nam je potvrdio kako projekt ipak ide svojim tijekom.

-Od projekta nismo odustali, ‘‘Centar za mlade‘‘, u kojem je skate park jedan od četiri temeljne komponente projekta, planiramo financirati kroz ITU mehanizam. U veljači smo prijavili projekte za ITU mehanizam među kojima je ‘‘Centar za mlade‘‘ strateški projekt i sada čekamo da se natječaj odobri. Ono što je najteže za cijeli projekt je dobivanje terena od države, odnosno rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Ali evo, upravo smo jučer zaprimili dokumentaciju nadležnog Ministarstva za državnu imovinu tako da vjerujem da ćemo, kada se to riješi, krenuti s izradom glavnog projekta i ostalim aktivnostima. Riječ je o zaista financijski značajnom projektu, a ako ćemo konkretno, mislim da će projekt biti gotov 2025. godine - zaključuje pročelnik Mišura. 

image

Šibenik bi trebao dobiti skate park u budućem Centru za mlade u bivšoj vojarni Ante Jonić

19. travanj 2024 17:59