StoryEditorOCM
ŽupanijaOd 16 do 21 sat

Velika akcija policije: ‘Pod povećalom‘ će biti vozači mopeda i motocikala

Piše šibenski.hr
12. kolovoza 2020. - 12:26

U četvrtak, 13. kolovoza u vremenu od 16 do 21 sat na području Policijske uprave šibensko-kninske će se provoditi ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanje prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla.

Pri provođenju ove akcije posebna pozornost će se usmjeriti na nepropisnu/neprilagođenu brzinu vozača mopeda i motocikla, oduzimanje prednosti prolaska od strane vozača osobnih i teretnih automobila, korištenje zaštitne kacige, kao i na sprječavanje i sankcioniranje ostalih najtežih prekršaja, s posebnom pozornošću na recidiviste- ponavljače teških prometnih prekršaja.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjena prometnih prekršaja i prometnih nesreća uzrokovanih od strane vozača mopeda i motocikla.

Na nužnost ovakvih ciljanih akcije usmjerenih na suzbijanju prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla upućuju i naši statistički pokazatelji prema kojima se u proteklih sedam mjeseci na području Policijske uprave šibensko-kninske zabilježeno 30 prometnih nesreća, isti broj kao i prošle godine u istom razdoblju, međutim, broj teško ozlijeđenih vozača mopeda i motocikla u porastu za 46%, odnosno prošle godine bilježimo 7 teško ozlijeđenih vozača mopeda i motocikla dok ih je ove godine zabilježeno 13. Bitno je napomenuti da ove godine, do sada, nije bilo smrtno stradalih vozača mopeda i motocikla, dok su prošle godine smrtno stradala 2 vozača.

Kao najčešći uzroci ovih prometnih nesreća su nepropisna/neprilagođena brzina vozača mopeda i motocikla i oduzimanje prednosti od strane vozača osobnih i teretnih automobila, na koje prekršaje će uglavnom biti usmjeren ovaj nadzor, uz prekršaje vožnje bez zaštitne kacige, prije stjecana prava i vožnje neregistriranih i tehnički neispravnih mopeda i motocikla.

18. travanj 2024 14:53