StoryEditorOCM
Županijagastro užitak

U subotu svi putevi vode u Knin: Projekt ‘Taste like... marenda‘ seli u Zvonimirov grad, evo detaljnog programa

Piše Šibenski.hr
2. kolovoza 2024. - 14:09
U subotu ujutro svi putem vode u Knin, i to na staru tržnicu u Zvonimirovoj ulici gdje vas od 9 sati očekuje bogat gastronomski, zabavni i edukativni program. Miranda Trklja/

U subotu ujutro svi putevi vode u Knin, i to na staru tržnicu u Zvonimirovoj ulici gdje vas od 9 sati očekuje bogat gastronomski, zabavni i edukativni program. Projekt „Taste like... marenda“ organizira TZ Šibensko-kninske županije, u suradnji s TZ Grada Knina.

Sutrašnji program započinje u 9 sati interpretativnom gastro šetnjom "Zvonimirova marenda" koju priprema Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik. Imat ćete priliku saznati kako se jelo i što se marendavalo na kraljevskom dvoru i među pukom, tko je jeo meso, tko ribu, a tko žitarice te koliko je nekadašnje gastro tradicije prisutno, opstalo i ostalo do danas.

Tradicionalne marende će pripremati kuhari Restorana Tvrđava Knin, a uz njih ćete moći uživati u vinima Vinoplod Vinarije Šibenik, Ško vina, Vinarije Džapo te Vinarije Burnum. Marende i vina će se prodavati na lokaciji po pristupačnoj cijeni.

image
Miranda Trklja/

Za dobru atmosferu pobrinut će se La Strada Band širokim repertoarom domaće i strane glazbe, a imat ćete priliku poslušati i pjevačku skupinu KUD-a „Kralj Zvonimir“ Knin, koja njeguje i čuva od zaborava tradicionalni napjev kninskog kraja, ojkalicu.

U Kninu ćete moći kupiti i domaće proizvode od lokalnih OPG-ova te rukotvorine lokalnih kreativaca. Osim toga vas očekuje i zanimljiva radionica za odrasle „Izrada elemenata tradicionalne nošnje koju će voditi udruga „Naše ognjište.“ Na ovoj zanimljivoj radionici ćete imati priliku naučiti tkati na malom tkalačkom stanu, namotavati pređu na snovaljku, čuti sve o raznim vrstama prediva, vuna, bojanju vune te kako izgleda proces od striženja vune pa do gotovih proizvoda. Pripremaju vam i radionicu oslikavanja platnenih vrećica za djecu, koju će voditi Ekološka udruga „Krka“ Knin.

Sve detaljne informacije vezane uz projekt „Taste like... marenda“ možete pronaći na Internet stranici TZ Šibensko-kninske županije  te na njihovim društvenim mrežama.

28. rujan 2024 07:26