StoryEditorOCM
ŽupanijaOd Bucavca do Mihovila

U Šibenik stižu novinari i suci najvećeg specijaliziranog natjecanja za rosé vina na svijetu: evo što će obići, a što jesti i piti

Piše Šibenski.hr
20. ožujka 2024. - 09:08

 

 

U sklopu najvećeg specijaliziranog natjecanje za rosé vina na svijetu pod nazivom Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session, u četvrtak, 21. ožujka Šibensko-kninska županija bit će domaćin jednodnevnog posjeta internacionalnih vinskih sudaca, priopćili su iz Županije.

Jednodnevni posjet županiji počet će na lokalitetu „Bucavac“ u Primoštenu, nakon čega slijedi obilazak grada s naglaskom na tradiciju i gastronomiju. Završni dio posjeta održat će se na Tvrđavi sv. Mihovila u 18. 00 sati gdje će Udruženje Vino Dalmacije, zajedno sa Šibensko-kninskom županijom i Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije prezentirati najbolje od vinske i gastro ponude naše županije.

Inače, Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije i domaćin 57 internacionalnih vinskih sudaca koji u Split pristižu sa svih strana svijeta od SAD-a preko brojnih zemalja Europe pa sve do Australije. U Dalmaciji će imati priliku odabrati najbolja rosé vina između skoro 1200 uzoraka pristiglih iz cijelog svijeta, a među kojima se nalaze i brojni uzorci iz Hrvatske. Osim toga, ove godine zabilježen je rekordan broja prijavljenih uzoraka.

Dalmacija kao domaćin ovom prestižnom natjecanju nije odabrana slučajno, štoviše, bila je i logičan izbor s obzirom na to da je Dalmacija kao vinska regija najznačajniji proizvođač ružičastih vina u Hrvatskoj te se ističe po količini i kvaliteti rosé vina, poručuju iz Šibensko-kninske županije.

Trodnevno ocjenjivanje održat će se u Hotelu Amphora u Splitu, od 20. do 22. ožujka, a tijekom natjecanja i nakon natjecanja, suci i prateći novinari posjećuju brojna dalmatinska vinogorja te obilaze sve četiri dalmatinske županije, pa tako i Šibensko-kninsku, a grupa najutjecajnijih novinara i somelijera ide na trodnevni put Vino Dalmacije & Croatia Full Of Life, Wine Press Trip na Hvar, Pelješac te u Komarnu i Dubrovnik. Tako će strani gosti moći upoznati i svoje matične zemlje s potencijalima dalmatinskih vina te ljepotama Dalmacije. Na taj se način Udruženje Vino Dalmacije pobrinulo da glas o dalmatinskim vinima proširi i do stranih tržišta i ljubitelja vina.

Concours Mondial de Bruxelles jedno je od 3 najznačajnija svjetska ocjenjivanja vina utemeljeno 1994. godine, a od 2006., svake godine se održava u drugoj državi.

Podijeljen je u 4 različite sesije, tako da se svaka vrsta vina može profesionalno ocjenjivati ovisno o njezinim specifičnim karakteristikama, istaknuli su iz press službe Šibensko-kninske županije.

26. travanj 2024 22:52