StoryEditorOCM
ŽupanijaDostojanstveno i skromno

U petak obilježeno 29 godina od osnivanja legendarne 113. šibenske brigade

Piše Katarina Rudan
19. lipnja 2020. - 12:09

Polaganjem vijenaca i cvijeća te paljenjem svijeća  na Baldekinu kod spomenika poginulim braniteljima,  u Šibeniku je u petak, 19. lipnja, skromno, ali dostojanstveno obilježena 29. obljetnica osnivanja 113. brigade HV-a, legendarne šibenske. 

Počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu odali su pripadnici 113. brigade, obitelji poginulih branitelja, udruge proizišle iz Domovinskog rata te predstavnici državne, regionalne i lokalnih vlasti . Sveta misa zadušnica  služena je u kapelici sv. Mihovila u bivšoj vojarni Bribirskih knezova.

Ove godine zbog epidemioloških mjera uzrokovanih epidemijom koronavirusa uobičajenog druženja pripadnika 113. brigade HV-a i njihovih gostiju nije bilo.

Podsjetimo, na taj datum, 19. lipnja 1991. godine ustrojena je Brigada narodne garde Šibenik, koja je 28. lipnja preimenovana u 113. brigadu ZNG-a Šibenik.

Prvi zapovjednik legendarne 113. šibenske brigade bio je Ante Ljubičić, a okosnicu brigade činili su pripadnici TO Šibenik i dragovoljci šibenskoga kraja u sklopu Policijske uprave Šibenik. Brigada je imala vrlo važnu ulogu u obrani Šibenika u Rujanskom ratu, a osim na bojištima na širem šibenskom području tijekom rata djelovali su i na području Stolova i Dubrovnika, od Maslenice na sjeveru do Prevlake na jugu, od Smokvice do Oštrelja iznad Drvara.

Kroz brigadu je prošlo oko 8000 vojnika, dočasnika i časnika te oko 18 000 ročnih vojnika. Život je izgubilo 72-je njezinih pripadnika, a više od 400 pripadnika bilo je ranjenih. Brigada je s djelovanjem prestala 15.travnja 2000. godine, kada je vojarnu Bribirski knezovi preuzelo Obučno središte za izobrazbu pješaštva Sinj.

Šibenska je brigada tada prerasla u legendu, a njezina velika i vrlo važna uloga u Domovinskom ratu i stvaranju samostalne i neovisne države Hrvatske zauvijek će ostati zabilježena u hrvatskoj povijesti.

16. travanj 2024 23:16