StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Turistička zajednica u ponudu uvrstila i teleskopsko promatranje neba: U Suzama sv. Lovre uživali s mitskog rta Punta Planke

Piše Vedrana Stočić
14. kolovoza 2018. - 15:51

Meteori ili nebeske krijesnice uvjek izazivaju pažnju promatrača. Jedana od najljepših takvih pojava je meteorski roj Perzeida, u narodu često nazivan i kao Suze sv. Lovre.
 
U organizaciji rogozničke Turističke zajednice ove godine brojni Rogozničani i nihovi turisti promatrali su svijezleći roj malih nebeskih tijela na jednoj od najatraktivnijih pozicija na hrvatskoj obali Jadrana – rtu Ploča ili Punta Planka.

Promatranje je moderirao hrvatski astrofotograf Saša Nuić koji je pomatračima dao važne informacije o Perzeidima i ostalim meteorskim rojevima.

Tijekom promatranja posjetitelji su se upoznali s mitskom lokacijom na kojoj se sudaraju jugo i bura i uz koju su vezana zanimljiva arheološka otkriča i brojne legende od antike do Sv.Ivana Trogirskog kojemu je u čast u 14.stoljeći na Punti Planke podignuta i crkvica.  
 
U stanci između motrenja meteora zaljubljenici u nebeski svod promatrali su planete Veneru, Jupiter, Saturn i Mars, a Saturnovi prstenovi izazvali su najviše pozornosti, Za najstrpljivije nakon zadnjeg motrenja Perzeida teleskop se okrenuo i prema kuglastom zvjezdanom skupu M13 - jednom od najstarijih objekata u našoj galaksiji.

U četvrtak  16. kolovoza organizira se i javno promatranje iz samog središta Rogoznice, a organizatori vjeruju da će taj događaj izazvati veliko zanimanje  Rogozničana i brojnih stranih turista. Teleskopi će biti postavljeni na mjesnom igralištu u srcu Otoka.

01. srpanj 2024 09:03