StoryEditorOCM
ŽupanijaTužna obljetnica

Trinaest godina od kornatske tragedije; jugo odgodilo komemoraciju na Kornatu

Piše Katarina Rudan
30. kolovoza 2020. - 08:48

Danas se navršava 13 godina od kornatske tragedije, najveće vatrogasne tragedije u Hrvatskoj, koja je odnijela 12 mladih ljudskih života.  Dvadesetak gasitelja iz Šibenika, Vodica i Tisnog se toga kobnog 30. kolovoza 2007. iskrcalo na Kornatu Velom radi gašenja požara u uvali Šipnata. Trebala je to biti rutinska intervencija, ali je krenulo po zlu. Misterij požara usred kornatskoga kamenjara, u kojem jedva trava raste, do danas nije sasvim razjašnjen, što obiteljima stradalih vatrogasaca iz dana u dan, iz godine u godinu, zadaje još veću bol.

Na Kornatu su gaseći požar izgubili život: Dino Klarić, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Hrvoje Strikoman, Ante Juričev Mikulin, Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić i Marko Stančić. Od 13 stradalih u požaru, na mjestu događaja preminulo je njih šest, a ostali su transportirani u bolnice u Splitu i Zadru, potom su prebačeni u Zagreb, ali su dan za danom gubili bitku za život. Jedini koji je preživio posljedice vatrene stihije je tišnjanski vatrogasac Frane Lučić, koji se zbog teških opeklina dugo liječio, te danas živi s teškim tjelesnim invaliditetom.

Sve do ove godine, na dan 30. kolovoza za Kornate bi, u tužnu povorku sjećanja na taj strašni događaj, krenuli roditelji, rodbina, prijatelji, vatrogasci, predstavnici lokalnih vlasti i drugi odati počast stradalim gasiteljima. Organizirani odlazak na Kornate otkazan je zbog jakog juga, jer se trebalo ići manjim brodom i brojčano manje ljudi, zbog cjelokupne situacije oko epidemije koronavirusa. Kako su javili iz Šibensko-kninske županije, odlazak i odavanje počasti stradalim gasiteljima organizirat će se u utorak, 1. rujna, ako to budu dopuštale vremenske prilike.

Jutros su u Šibeniku, ispred Vatrogasnog doma JVP-a, položili vijence i zapalili svijeće pripadnici JVP-a, roditelji stradalih šibenskih vatrogasaca i predstavnici lokalne vlasti, u spomen na tragično stradale. Večeras u 18 sati predstavnici Grada Vodica, Javne vatrogasne postrojbe Vodice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva položit će vijence i upaliti svijeće na grobove stradalih vatrogasaca, a u 19 sati u župnoj crkvi bit će služena sv. misa za poginule gasitelje.

Mimohoda sjećanja na poginule tišnjanske vatrogasce i njihove kolege iz Vodica i Šibenika, ove godine u Tisnom neće biti.
"Poštovani kolege vatrogasci i prijatelji DVD-a Tisno, ove godine obilježavanje godišnjice kornatske tragedije će se obaviti interno, bez gostiju. Nažalost, zbog situacije s COVID-19, sudjeluju samo članovi DVD-a Tisno i obitelji stradalih vatrogasaca. Hvala na razumijevanju", objavljeno je na Facebook stranici DVD-a Tisno.
 

18. travanj 2024 16:11