StoryEditorOCM
ŽupanijaZaštitni znak

U Tribunj stiglo još osam magaraca: za životinje se sada brine gotovo cijelo mjesto, a uskoro stižu i prinove

Piše šibenski.hr
22. veljače 2022. - 12:40

Tribunjska turistička zajednica kupila je još osam magaraca, a općina i komunalno poduzeće financirali su izgradnju farme. Za životinje se sada brine gotovo cijelo mjesto. Želja im je da gosti uživo vide tovara i saznaju zašto ima spomenik u središtu Tribunja, piše HRT

Tovar - simbol rada, radinosti i predanosti, ali i zaštitni znak Tribunja. Ukupno su osam novih uzeli Tribunjci na skrb. Do dugouhog simbola Dalmacije drži i staro i mlado. Služio im je magarac vjerno desetljećima, a danas Tribunjci služe njemu. Ne prašta se na farmi ni gruba riječ prema životinji. Od ideje do realizacije - na pameti je svima bilo samo jedno. 

- Da bi zaštitili našu tradiciju koja je stoljećima već u Tribunju. Bilo bi šteta da nemamo svoje tovare s obzirom na to da održavamo najpoznatije magareće trke, rekao je Frane Ferara, volonter na farmi. 

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Na trkalište za tovare istrčat će ove godine i dio novih miljenika - muški dio. Održat će se spektakl o'tovarov pedeset peti put! Ponos su i dika! 

Prije utrke se "broje krvna zrnca". Naime, uzjašiti mogu samo oni korijenima vezani za Tribunj.

- To je nešto što je utkano u svakog Tribunjca. Svaki od muških Tribunjaca barem jedanput je jahao na trkama, naglašava Nikola Perkov Stipičin, vojvoda od utrka.

Cilj je: predstaviti tradiciju! Farma je samo početak. Imaju s tovarima ovdje velike planove.

- Drugi korak je edukacijski centar na Velikom škoju, gdje je bio prvi rezervat u Europi za magarce '90-ih godina. Na njemu je zamišljeno da centralna figura bude dalmatinski tovar, govori Marko Grubelić, načelnik općine Tribunj.

Djelić predaje nedavno je i ukoričen. Čitat će, naime, ubuduće školarci u Tribunju legendu o najpoznatijem tovaru - za lektiru. 

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Svi su stražari zaspali. Bio je budan Ćušo tovar i onda je svojim njakanjem uspio probuditi stražare i tako su oni spasili Tribunj od napada Turaka, priča Josipa Jerkov, direktorica TZ-a Općine Tribunj.

Veseli se danas mjesto: proširit će im se magareće stado. 

- Slatki su mi i volim ih, govori Andro. 

Prinove stižu u rujnu! Čak tri, javlja HRT

10. lipanj 2024 04:33