StoryEditorOCM
ŽupanijaOPEKOTINE NA LOZI

Suša i velike vrućine ubrzale su i berbu grožđa. Dražen Ševerdija potrgao je svoj pošip u Zatonu čak mjesec dana ranije!

Piše Zdravko Pilić
18. kolovoza 2024. - 19:57

Zatonjani su se nemalo iznenadili, kad su prošlih vidjeli svoga mještnina Dražena Ševerdiju u – berbi grožđa. - ‘Pa kud ranije?‘ - začudili su se, ali ne i Dražen. Kada je vidio da su sladori u pošipu dosegnuli 19,5 0gradi‘ a da se suši ne nazire kraj shvatio je da nema više što čekati. I da mora ići u trganje, skoro mjesec dana ranije nego inače.

- ‘Prije tri godine sam pošip trgao 5. rujna, ali ove je godine sve uranilo, pa tako i berba. Već u četvrtom mjesecu je bilo vruće, temperature su znale doći i do 30 stupnjeva, i kako je počela ova je godina tako i završila. Prije nekog vremena sam u autu, pored vinograda, vidio da mi termometar pokazuje temperaturu 45 stupnjeva‘ – kazao nam je Ševerdija, čiji OPG Zatocon ima oko četiri tisuće panja. Od kojih nekih dvije tisuće bijelog, odnosno pošipa, i dvije tisuće panja crnog – plavine, babića i lasina.

image

Vina OPG Zatocon

Njih još nije trgao, jer se (još) nada najavljenom zahlađenju i kiši – ‘Lani nisam ništa ni brao, jer mi je sav urod uništio požar. Da nije bilo profesora Kozine, s fakulteta u Zagrebu, kojeg sam pitao za savjet, upitno je bi li spasio i lozu. Ovako, zahvaljujući njemu i trudu, ove sam godine dočekao pošip na rodu. Nikad ranije! I da citiram profesora, ove su suše i vrućine, vremenski ekstremi, nešto na što ćemo se mi poljoprivrednici i proizvođači grožđa, morati naviknuti. Nije stvar samo u tome da nema kiše, nego i što je sunce toliko jako da prži sve, ostavlja opekotine na listu i grožđu, da ćemo morati vidjeti što ćemo i kako ćemo se od toga zaštiti, ako uopće možemo išta‘ – kazao nam je Ševerdija.

20. rujan 2024 10:08