StoryEditorOCM
ŽupanijaPomorsko dobro svima

Rogoznička Turistička zajednica investitor šetnice u uvali u kojoj je svoje turističko carstvo izgradio i Željko Kerum

Piše Vedrana Stočić
3. svibnja 2021. - 09:07

Rogoznička Turistička zajednica investitor je šetnice uz more koja se ovih dana uređuje u mjestu Stupin Čelina. Vrijednost radova je 300 tisuća kuna. Dio je to novca od 800 tisuća kuna  koje će ove godine Turistička zajednica uložiti u poboljšanje turističke infrastrukture.  

U planu je još i izgradnja rampa za invalide između velikih plaža Šepurina-Lozica. Prošlih godina iz  sredstava namjenjenih poboljšanju turističke infrastrukture Turistička zajednica postavila je osam pametnih klupe, na plažama su uređena dva dječja igrališta i plaža za pse...

Uređenje šetnice u Stupin Čelini slažu se svi- bila je nužnost. Mjesto je preizgrađeno, posebno uz obalu. Iznajmljivači apartmana u prvom redu do mora od šetnice i plaže napravili su svoja privatna dvorišta. Tamo se mogu kupati samo njihovi gosti, a ostali ljudi nemaju ni puta, već moraju prolaziti kroz njihove ležaljke i stolove. Ta šetnica je i najbliži pješački put do Rogoznice.  

Grupa građana prije desetak godina šetnicu i obalu željeli su osloboditi uzurpacije i privatizacije, financijski im je uskočila i Turistička zajednica. Porušili su četrdesetak takozvanih privatnih mulova i platoa u dužini od 270 metara i taj dio javnog dobra njihovom zaslugom postao je dostupan svim građanima i turistima. Otpor moćnih i privilegiranih bio je golem, a otpora ima i sada.

-Počeli smo u Stupin Čelini, ali tu nećemo stati. Duž čitave obale napravit ćemo šetnicu i pomorsko dobro učiniti dostupno svima. Radi se na projektnoj dokumentaciji, nakon čega slijedi ishodovanje građevinskih dozvola- kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić.

Inače turističko mjesto Stupin Čelina smjestilo se u najzatvorenijoj rogozničkoj uvali, u vrhu tog predivnog rukavca ima izvora podzemnih voda što je uvjetovalo i neke endemske vrste morskih životinjica. Stupin je inače i područje bogato arheološkom nalizima. Svoje turističko carstvo u toj uvali izgradio je i Željko Kerum.

04. svibanj 2024 15:34