StoryEditorOCM
ŽupanijaSjajna statistika

Rekordna turistička sezona u Rogoznici! No, to ne znači da problema nema - evo što zamjeraju profesionalci

Piše Vedrana Stočić
25. listopada 2017. - 15:13

Rogoznička Turistička zajednice ostvarila je još jednu rekordnu turističku sezonu. Premda su statistički podaci sjajni, turistički vijećnici smatraju da se može više i bolje. Predstavnica privatnih iznajmljivača Biserka Grgin ima niz primjedbi na uređenost, opremljenost i čistoću plaža, na bespravno uzurpiranje, privatiziranje i devastaciju javnog pomorskog dobra, na regulaciju prometa, ali i na turističku kategorizaciju pojednih naselja koja su bez odgovarajuće infrastrukture stavljena u prestižnu A kategoriju.

Uređenost mjesta i kvaliteta ponude donosi i bolju klijentelu, istaknuo je Ante Radić predsjednik Udruženja ugostitelja Šibenik i vlasnik restorana „Antonijo“, dok hotelijer Mario Erceg smatra da bez više hotelskog smještaja neće biti ni kvalitete ni novca.

Inače, u ovoj godini na rogozničkom području došlo je, na žalost, do smanjenja hotelskih kapaciteta pa su trenutačno registrirane svega 162 hotelske postelje. Međutim, ležaji u privatnom smještaju porasli su za 7 posto. Trenutno je registrirano 1277 privatnih objekata koji raspolažu s 9282 postelje. U nekomercijalnom smještaju, takozvanim vikend objektima,  registrirano je još 4.834 kreveta.

Predsjednica Turističke zajednice i rogoznička načelnica Sandra Jakelić izrazila je zadovoljstvo što je na rogozničkom području sve više luksuznih vila s zatvorenim i otvorenim bazenima i što uskoro kreću investicije u dvije velike turističke zone: Medine i Kalebova luka.          

Inače, u prvih 9 mjeseci ove godine na rogozničkom području bilo je prijavljeno 80.957 gostiju i ostvareno je rekordnih 745.187 noćenja. U odnosu na prošlu godinu porast je to od 11 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima, pa je planirana brojka od 700.000 noćenja na godišnjoj razini već je značajno premašena. To nije konačna brojka, rekao je direktor Tursitičkog ureda  Marijo Mladinić, jer sezona još nije gotova.

U prijedlogu programa i financijskog plana za iduću godinu predviđeno je povećanje turističkog prometa od 7 posto i više od 800 tisuća noćenja, te prihod od 2,5 miljuna kuna neto.

U finacijskom izviješću i financijskom planu i dalje zbunjuje prihod od boravišne pristojbe nautičara. Još do prije dvije godine nakon raspodjele na razini države taj prihod iznosio je svega 50 tisuća kuna, a u ovoj godini taj iznos je 175 tisuća kuna, dok je za iduću godinu predviđeno skromnih 185 tisuća kuna.  

Porazno je što lokalne turističke zajednice ne raspolažu  podacima o broju noćenja i o količni uplata na njihovom području,  prepušteni su tako na milost i nemilost nekakvoj „globalnoj raspodijeli“ o kojoj odučuju takozvane više istance.  Opće je poznata činjenica da je Rogoznica spada u top nautičke destinacije, sama prestižna Marina Frapa raspolaže s 450 vezova,a na sidrištima i na rive u tijeku sezone svakodnevno je privezano na desteke luksuznih plovila. Nautički turizam je propulzivan i profitabilan, ali nije ni malo ekološki bezopasan, stoga bi lokalne turističke zajednice trebale od tog vida turizma imati puno više koristi.
 
Inače ovih dana među prvima u Hrvatskoj rogoznička Turistička zajednica realizirala je projekt virtualne šetnje kroz cijelu općinu. Uz virtualne naočale i izvoran zvuk snimljen na svakoj pojedinoj lokaciji korisniku se nudi doživljaj  kao da se doslovno tamo nalazi.

Posljednjih godina rogoznička turistička zajednica koristi sve blagodati internet oglašavanja, što im je, istaknuto je na Turističkom vijeću, bitno pridonjelo porastu prometa. Za virtualni marketing, online oglašavanje, ali i ostale komunikacijske vrijednosti u 2018. godini predviđeno je utrošti 367 tisuća kuna. 

 

30. lipanj 2024 01:24