StoryEditorOCM
ŽupanijaJADRAN ILI TROPI

Padaju rekordi: Danas je u Pirovcu more ključalo na 30,2 stupnja Celzijusova, a nije bilo puno hladnije ni u Zatonu ni na Martinskoj!

Piše Zdravko Pilić
18. kolovoza 2024. - 17:22

Postaje li Sredozemno more – i Jadran, koji je njegov zaljev - tropsko, ili barem sutropsko more, pitaju se ovih dana znanstvenici, nakon što je Sredozemno more u četvrtak dostiglo rekordnu srednju dnevnu temperaturu od 28,9 stupnjeva. Dosadašnji je rekord zabilježen 24 srpnja prošle godine, kada je srednja dnevna temperatura površine Sredozemnog mora iznosila 28,71 stupnja Celzijusova.

Zahvaljujući, sondama Šibenik meteo, danas su na šibenskom području zabilježene još drastičnije vrijednosti. Tako je u Pirovcu u 17 sati izmjereno more od 30,2 stupnja Celzijusova, a tek nešto malo manje bilo je u Zatonu u kojem je izmjereno 29,2 stupnja Celzijusova, te na Martinskoj preko puta Šibenika, 28,9 stupnjeva. Cijelu tablicu možete pogledati ovdje

Temperatura mora i boćate vode donjeg toka rijeke Krke dobiveni su mjerenjem automatskih sondi i bova u sklopu Šibenik Metea. Interval mjerenja ovisno o lokaciji iznosi od 1 do 15 minuta. Uređaji se postavljaju prema standardu za mjerenje temperature mora i voda i to na mjestu gdje dubina nije manja od 1.8m, a osjetnik je potopljen na dubini od 0.5m do 30cm.

27. rujan 2024 13:38