StoryEditorOCM
ŽupanijaUčenici na mukama

Osnovci iz Unešića na cjelodnevnoj bi nastavi mogli ostati gladni; škola počinje za manje od 10 dana, a od kuhinje ni ‘k‘

Piše Marija Lončar
24. kolovoza 2023. - 15:37

Kada 4. rujna počne nova školska godina, učenici OŠ Jakova Gotovca u Unešiću bit će jedini u Šibensko-kninskoj županiji koji će nastavu pohađati prema novom, eksperimentalnom programu nazvanom "Osnovna škola kao cjelodnevna škola – uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoj i obrazovanja". Ministarstvo znanosti i obrazovanja osmislio ga je, između ostalog, zato što je prema ukupnom broju sati nastave i učenja u školama Hrvatska pri samom dnu ljestvice Europske unije, a program koji se kao eksperimentalni od jeseni provodi u unešićkoj i još 60-ak hrvatskih škola trebao bi postati redovan u svim osnovnim školama 2027. godine. Do tada, 45 osnovaca, koliko ih pohađa OŠ Jakova Gotovca, u školi će ostajati obvezno do 14, odnosno 15 sati do kada im traje redovna, odnosno dodatna i dopunska nastava. Nakon toga, učenici koji to budu željeli, u školi će ostajati na izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

Na sve su te i druge novine u nastavi, kreiranju odmora i rekreacije učenika u unešićkoj školi spremni, potvrdit će ravnatelj Živko Bulat. Osim na nekoliko "sitnica", koje se roditeljima vjerojatno neće nimalo svidjeti! Jer, unešićki đaci na cjelodnevnoj nastavi mogli bi ostati gladni, budući da će u novu školsku godinu ući bez kuhinje i blagovaonice, iako su bile planirani.

Uvođenje eksperimentalnog programa, naime, uključuje da škole, osim rada u jednoj smjeni, budu i infrastrukturno uređene i opremljene te da, među ostalim, imaju kuhinje i blagovaonice u kojima će se za djecu spravljati i posluživati užinu i ručak. Ako škola do sada nije imala te uvjete, morala ih je osigurati do početka nastave, za što je država osigurala i novac iz europskog fonda u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Škola u Unešiću pak odavno ima nastavu u jednoj smjeni, jer ima maleni broj učenika, a školska zgrada izgrađena je u nekim vremenima kada je u svim učionicama sjedilo i nekoliko stotina učenika. Prostora, dakle, ima napretek, no škola je do sada imala tek malu čajnu kuhinju.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

Kako je u projekt cjelodnevne škole Ministarstvo znanosti i obrazovanja ušlo poprilično nepripremljeno s mnogo nedorečenosti i nejasnoća, što su najčešće primjedbe i mnogih prosvjetara, tako je i natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava raspisan tek u srpnju, a početkom kolovoza bilo je poznato koliko je tko novca dobio. Mjesec dana nije dovoljno ni u snu da se odradi sva potrebna papirologija i zadovolji komplicirana hrvatska administracija, sredi dokumentacija, projekti, dobiju ove i one suglasnosti, pokrene javna nabava, izaberau izvođači radova i cijeli posao završeni prije negoli učenici nanovo sjednu u klupe. Zato, ni u unešićkoj školi još uvijek na vidiku nema ni "k" od školske kuhinje! Ravnatelj Bulat suzdražan je u komentarima oko nastale situacije. Do početka škole preostalo je manje od deset dana, a Bulat iskreno priznaje da bi bio zadovoljan kada bi kuhinja i blagovaonica, kao najkrupniji zalogaj u stvaranju uvjeta za provedbu cjelodnevne škole, bile gotove do početka drugog polugodišta!

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

-Naša je škola za opremanje i uređenje dobila ukupno 192 900 eura, od čega 60 000 ide na kuhinju i 10 000 eura na blagovaonicu. Jasno je da će eksperimentalni program početi bez osiguranog toplog obroka i da ćemo se morati osloniti na dostavu – kratko je rekao Bulat otkrivajući kako je upravo jutros bio na sastanku u županijskoj upravi s pročelnicima za prosvjetu i financije. Sve će, navodi, morati ići korak po korak, a koliko će sve to trajati, nije želio prognozirati. No, od projekta cjelodnevne škole se ne odustaje, potvrdio je.

-Projekt ide dalje. Mi sada moramo srediti dostavu obroka za učenike, ali i tu imamo problem jer smo udaljeni i imamo samo 45 djece, pa to nikome nije zanimljivo i isplativo!

Iako se iz razgovora s Bulatom nije moglo zaključiti da je zabrinut, jasno je kako je pred njim puno posla i ništa manje problema. Nada se da će i javni natječaj za izvođača radova biti objavljen u rujnu, a do tada treba biti izrađena i projektna dokumentacija za preuređenje kuhinje i blagovaonice. Vjeruje kako radovi i postavljanje opreme koji će se izvoditi u isto vrijeme dok su djeca u školi, neće stvarati buku i remetiti nastavu.

image

 

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

-Ovdje se ne radi o izgradnji nego rekostrukciji kuhinje, a što se tiče postavljanja opreme može se to raditi i vikendom kada nema učenika u školi – kazao je Bulat kojeg, bez obzira na njegovu optimističnost, očekuju naporni dani. S druge strane, rješavanje svih problema koji vjerojatno ne pogađaju samo unešićku školu, bit će dobar test za cijeli eksperimentalni projekt cjelodnevne škole, njegovu smislenost i način provedbe!

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
03. svibanj 2024 18:45