StoryEditorOCM
ŽupanijaDan Općine Bilice

Od sela "do bokuna raja": Bilice postaju sve ugodnije mjesto za život

Piše PROMO
15. kolovoza 2024. - 10:01

Bilice su obilježile 15. kolovoza, svoj dan i blagdan Velike Gospe. Utemeljena prije 22 godine, Općina Bilice jedna je od onih koje prednjače uspjesima na unaprjeđenju života u svome okružju i nema onoga tko s pohvalama neće primijetiti transformaciju nekad zapuštenog, u suvremeno, urbanizirano naselje nadomak Šibenika.

-Bili smo prvo selo, onda smo postali misto, a danas smo destinacija. – već godinama efektno opisuje tu preobrazbu Josip Čaleta Car, dugogodišnji općinski načelnik. Pjesma klape "Žirje" pod nazivom "Bilice su dalmatinska priča" premijerno je izvedena na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća i Bilicama dodaje epitet "da su bokun raja". I jesu, ne samo njihovim stanovnicima, sve brojnijim turistima i nautičarima, nego su i "bokun raja" za sve više mladih i obrazovanih, doseljenih obitelji koje se odlučuju skućiti tu, na obali Prukljana nadomak županijskog središta. Bilice su naime, jedna od rijetkih hrvatskih sredina koje se mogu pohvaliti s pozitivnim demografskim pokazateljima.

image

Klapa "Žirje" izvela je nekoliko pjesama, među njima i novu, "Bilice su dalmatinska priča"

Niksa Stipanicev/Cropix

Ta pjesma voditelja klape Ive Mikuličina koja slavi Bilice, želja je Josipa Čalete Cara na izmaku njegova četvrtog i posljednjeg mandata koji istječe za osam mjeseci. Na svečanoj sjednici Čaleta je najavio da se povlači iz politike, te da se više neće kandidirati za mjesto načelnika.

-Velika mi je čast pozdraviti vas dragi gosti i prijatelji s ove govornice posljednji put na dužnosti načelnika. Povlačim se po vlastitoj odluci: šesnaest godina nije malo, iscrpljujuće je. Četiri godine kao zamjenik Davora Čalete Cara i potom načelnik 12 godina, smatram da je došlo vrijeme da općinu preuzmu mlađi. – kazao je uvodno dugogodišnji načelnik koji je razvoj općine budućim glavarima uveo u mirnije vode, naročito nakon silnih turbulencija koje su imali dok nisu uredili obalu u Stublju.

Priželjkivani nasljednik, barem što se Joška Čalete tiče je mladi Ive Čaleta Car, jedan od najmlađih saborskih zastupnika iz redova Domovinskog pokreta. I on je nazočio svečanoj sjednici, na kojoj je njegov stariji kolega Ivan Malenica, bivši ministar Uprave i pravosuđa, bio izaslanik Predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Čaleta je svog mladog prezimenjaka s govornice pozvao da se kandidira za načelnika Bilica i pohvalio njegovu brzu lobističku intervenciju ovih dana, kada se Ive Čaleta Car zauzeo da se biličkim vatrogascima iz robnih rezervi RH na korištenje dodijeli jedna vatrogasna cisterna.

Svečana sjednica održana je u općinskoj zgradi otvorenoj lani. Osim prostora za općinsku upravu, tu su do izgradnje doma u prizemlju smješteni vatrogasci, mjesna turistička zajednica, a predviđen je i prostor za ambulantu.

Čaleta je u svome govoru sažeto podvukao crtu ispod svoga rada na dužnosti načelnika, te iznio zanimljive isječke o odnosima lokalne samouprave i državne uprave. Ako su Biličani mukotrpno, mic po mic došli do općinske zgrade, tada je uređenje obale u Stublju, od čega nije bilo niti "o" bilo prava avantura, podsjetio je Čaleta na tu putešestviju, govoreći simbolički.

-Nije bilo tako davno da su domicilni stanovnici brodove vezivali za tamarise i grote. Nautičara nije ni bilo, a moram podsjetiti da smo samo na određivanje granica pomorskoga dobra potvrdu iz resornoga ministarstva čekali punih 12 godina. Toliko su u nekim ladicama ležali svi naši dokumenti i elaborati! – kazao je Čaleta. Život i potrebe razvoja međutim, nisu mogli čekati, pa je općina plaćala kazne i uređujući obalu gradila "ljepše i bolje Bilice".

Govoreći o komunalnom standardu, spominje kako je Općina danas uvela štedljivu led rasvjetu gotovo u sve biličke zaseoke, te da je još preostalo asfaltirati svega dvije tri uličice da bi doslovce svaki stanovnik u svoje dvorište ulazio s uređenog javnog puta. Vodovodna mreža je solidna i na veselje načelnika stalno se širi, budući da se povećava obuhvat postojećih građevinskih zona. Vatrogasni dom izgradit će iz ITU programa zajedno s Gradom Šibenikom. Bilicama će pripasti 776 tisuća eura, a iz proračuna će participirati s 200 tisuća da bi vatrogasci imali krov nad glavom.

U međuvremenu, uspjeli su sa Županijskom lučkom upravom da se izgradi luka otvorena za javni promet, kojom dominira više od stotinu metara dug gat, a stiglo je konačno i zeleno svjetlo iz ministarstva mora za općinsku komunalnu lučicu.

Da nam je sustav brži i efikasniji, napravili bismo i više. Previše toga naša administracija nepotrebno zakomplicira, umjesto da država bude prijatelj uvijek spreman pomoći lokalnim samoupravama. – kritičan je Ćaleta. Ima za to još jedan dobar razlog za koji ističe da izgleda kao marginalan, no njima je važan.

image

 Joško Ćaleta Car, načelnik

Nikša Stipaničev/Cropix

A taj je da u Stublju i dalje imaju mjesnu trgovinu, "limenku" u koju jedva stanu tri kupca. Da ne govorimo koji je to problem ljeti: kada smo 2014. godine dovršili plaže, Bilice su bilježile 17 tisuća noćenja, a danas je to 80 tisuća. U najkraćem, smetnja da se izgradi veći objekt jest da je trgovina postavljena na nasipu nastalome 1979. godine, a svaki nasip je pomorsko dobro. K tome, uredba Vlade odredila je da granica pomorskoga dobra presijeca krovove kuća, te je predstavnicima općine na zadnjem sastanku u ministarstvu kazano kratko i jasno da uredbe Vlade može mijenjati jedino DORH.

A to je sudski postupak od najmanje 10-15 godina! – ističe Čaleta.

To će dočekati neki drugi općinari, no Joško Čaleta očekuje da će do kraja svoga mandat doživjeti polaganje kamena temeljca za novu biličku školu s malenom sportskom dvoranom. Osmoljetka je vitalna potreba Bilica: općina je pribavila cjelokupnu dokumentaciju prije mjesec dana, a škola bi se gradila po tzv. lego sustavu. To znači, objasnio je Čaleta, da bi u početku radila u jednoj smjeni za učenike prva četiri razreda, s time da se kasnije nadogradi, za više razrede.

-Imamo pravo na to računati, veli Čaleta. Bilice naime, imaju povećanje stanovništva od 11 posto, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. Sve više mladih obitelji nastanjuje se ovdje i to je jedan od glavnih argumenata koje će isticati u razgovorima s ministarstvom.

Pri tome mogu računati na potporu Ivana Malenice, koji im je to obećao u pozdravnoj riječi. Demografski argumenti idu Biličanima u prilog i vjerujem da će uz pomoć Vlade izgraditi školu kakvu zaslužuju. Bit će to vjetar u leđa i drugim obiteljima da se dosele u Bilice, uvjeren je Malenica.

image

Ivan Malenica

Niksa Stipanicev/Cropix

U nasljeđe novim općinskim čelnicima svakako ostaje izgradnja dječjeg vrtića. Općina sada participira u cijeni vrtićkoga smještaja Da je općina to dosad napravila, sve i do posljednjeg eura europskim novcem, troškovi ustanove koštali bi 2,5 milijuna eura mjesečno.

-Sada nam predlažu okrupnjivanje, zajednički vrtić u partnerstvu s drugim lokalnim samoupravama, no to je još uvijek nepoznanica. Možda rješenje leži u javno-privatnom partnerstvu? Ne znam, no vrtić ćemo svakako trebati izgraditi u narednim godinama. – zaključio je Čaleta. Ponosan je na to da općina koju vodi nikad nije bila dužna ni centa: financijski su stabilni!

U ime Općine Vojnić i Grada Ivanića, prijateljskih Bilicama, uzvanike na svečanoj sjednici pozdravio je Nebojša Andrić, a Biličani su među ostalima, ugostili Antonija Brajkovića, gradonačelnika Skradina i Živka Bulata, načelnika Općine Unešić.

Obilježavanje Dana Općine Bilice i blagdana Velike Gospe započelo je na mjesnom groblju Gospe od Pomišljaja, na uzvisini koja natkriljuje bilički prostor. Pod središnji grobljanski križ podignut poginulim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

image


Proslava dan opcine Bilice, polaganje vijenca i svecana sjednica Opcinskog vijeca.

Niksa Stipanicev/Cropix
image


 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vlatko Petrović, predsjednik OV Bilice

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Općinska zgrada otvorena je lani.

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Proslava dan opcine Bilice, polaganje vijenca i svecana sjednica Opcinskog vijeca

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Proslava dan opcine Bilice, polaganje vijenca i svecana sjednica Opcinskog vijeca.

Niksa Stipanicev/Cropix
15. rujan 2024 01:35