StoryEditorOCM
ŽupanijaIspravak

Objava ispravka na temelju Presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu, poslovni broj Pn-3164/2022

Piše Šibenski.hr
15. svibnja 2024. - 12:32

U povodu teksta pod naslovom "Petrina Mađarima: Dosta je bezočne pljačke! Jedini hotel u funkciji vam izgleda kao sindikalno odmaralište iz doba socijalizma prije 50 godina", objavljenom 16. listopada 2022. godina na portalu Šibenski.hr, tvrtka Primošten d.d. uputila je Ispravak na temelju Presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

bjava ispravka na temelju Presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu, poslovni broj. Pn-3164/2022

I.                     Nalaže se tuženiku Sandri Lapenda Lemo da u prvom sljedećem web izdanju sibenski.slobodnadalmacija.hr, na istom mjestu i na isti način kako je objavljen naslov i članak 16. listopada 2022. objavi ispravak informacije sljedećeg sadržaja:

U članku objavljenom na web stranici sibenski.slobodnadalmacija.hr 16. listopada 2022, autorice Vedrane Stočić pod naslovom „Petrina Mađarima: Dosta je bezočne pljačke! Jedini hotel u funkciji vam izgleda kao sindikalno odmaralište iz doba socijalizma prije 50 godina“, objavljene su netočne i nepotpune informacije.

Prvenstveno, kako je navedeno u službenom odgovoru Primoštena d.d., Turistička zajednica Općine Primošten neopravdano je uskratila izdati tražene potvrde. Dakle, nije točno kada se navodi da su „(...) uredno dostavili podatke (...)“, jer nisu. Ispisi Excel tablica iz sustava e-visitor nisu valjani dokazi niti ih je Primošten d.d. zatražio. Svatko tko se ikada prijavio na bilo koji javni natječaj u Republici Hrvatskoj upoznat je s činjenicom da naručitelji zahtijevaju dostavljanje „službenih potvrda“, potpisani i ovjerenih pečatima nadležnih tijela. Dakle, nema pravne osnove za tvrdnju iz predmetnog članka da potvrda nije izdana budući da Primošten d.d. „nije precizirao informacije o natječaju“. Primošten d.d. nije bio dužan dati takve podatke Turističkoj zajednici, niti je Turistička zajednica imala osnove zatražiti ih. Primjerice, prilikom izdavanja potvrde o nepostojanju poreznog duga, Porezna uprava ne traži takve podatke, niti smatra potrebnim navesti podatke o natječaju na koji se neko društvo prijavljuje.

Što se tiče navoda koji se odnose na nekretnine društva, kao što su općepoznato i lako provjerljivo u javnim upisnicima, Primošten d.d. je kao trgovačko društvo nastalo nakon završetka postupka pretvorbe i privatizacije bivšeg društvenog poduzeća. Dakle, društvo je bilo u posjedu relevantnog zemljišta više desetljeća i prije privatizacije. Također je poznata činjenica da je vlasništvo nad nekretninama bivših društvenih poduzeća regulirano u vrlo složenom pravnom okruženju koje je tijekom posljednjih desetljeća bilo podložno brojnim promjenama. Društvo je uredno poduzelo sve pravne radnje u skladu s važećim propisima s ciljem reguliranja vlasništva nad nekretninama u svom portfelju, a koji postupak je trenutno u tijeku. Dakle, nije točno da se „stranci uknjiže na zemljišniku u najkraćem roku iako za to nemaju ni jednu pravnu osnovu“. Takvo vlasništvo postojalo je prije stjecanja Primoštena d.d. od strane novog vlasnika, pa čak i prije preuzimanja društva od strane prethodnih mađarskih vlasnika. Zemljište koje bi trebalo biti u vlasništvu Općine, ako takvo bude postojalo, utvrdit će se po okončanju navedenog postupka.

Dodatno, u odnosu na navod da je „30 posto autokampa izgrađeno na pomorskom dobru“, Primošten d.d. pojašnjava kako je u tijeku postupak pred nadležnim tijelom Šibensko-kninske županije u vezi granica pomorskog dobra, te se stoga neće očitovati o upravnim postupcima koji su u tijeku.

Nadalje, nije točno da Primošten d.d. „koči investiciju ukupne vrijednosti više od 100 milijuna eura“. Naprotiv, iz Polugodišnjeg izvješća o radu načelnika Općine Primošten od 04. srpnja 2022. godine proizlazi da se predmetna investicija odvija kako je i planirano te da su radovi u tijeku. U svakom slučaju, Primošten d.d. nema nikakve veze s ovom investicijom.

Navod da „Općina Primošten ne može uspostaviti nikakav kontakt ni suradnju s vlasnicima“ potpuno je netočna jer je održano nekoliko sastanaka novih vlasnika Primoštena d.d. i predstavnika Općine, koji nisu imali problema u uspostavljanju kontakta kada su tražili financiranja (u vidu donacija, na zahtjev Općine) za projekte staklenih tunela i sličnih zanimljivih „potreba“. Predstavnici društva su nekoliko puta nakon preuzimanja društva kontaktirali lokalno političko vodstvo i pokušali ostvariti međusobnu suradnju i kanal komunikacije, međutim, istina je da je sadašnji vlasnik jasno i opetovano poručio da će provoditi samo transparentne i legitimne dogovore.

Indicija „iz pouzdanih izvora znamo da je Jellinek optužen u Mađarskoj za iste malverzacije koje radi u Hrvatskoj“ je netočna, neutemeljena i društvo Primošten d.d. se suzdržava od komentiranja takvih indicija.

Konačno, Primošten d.d. kao društvo u privatnom vlasništvu neće komentirati niti jednu političku špekulaciju navedenu u članku“.

II.                  Nalaže se tuženiku da u objavi ispravka navede kako se radi o objavi na temelju presude i nalaže se da citira izreku presude.

 

26. svibanj 2024 13:54