StoryEditorOCM
ŽupanijaŠibensko područje

Nautički turizam ruši sve rekorde! Ovaj akvatorij prava je košnica, njegovim ljepotama nije odolio ni naš skijaški as

Piše šibenski.hr
17. kolovoza 2021. - 10:32

Nakon skromnog i opreznog početka sezone, ostvarenja u kolovozu na šibenskom području premašila su sva očekivanja, a rekordna bi mogla biti i posezona!

Murterski je akvatorij plava košnica! Oni koji se požele otisnuti na pučinu unajmljenim plovilom, načekat će se, piše HRT

- Prvi sljedeći slobodan brod imamo tek 25. rujna ! I to je možda 10 posto flote. Nešto ima slobodnih brodova u listopadu, dotad je sve popunjeno jer je sezona jako, jako dobra!, govori Antonio Matić, voditelj AYC chartera u marini Betina.

Ovaj je gat matična luka betinskog čartera. Slobodnih vezova, inače ni za lijek! Na Zlarinu koncesionari trljaju ruke.

- Nama kao Yacht clubu odnosno sportskom društvu odgovara da ima turista jer u konačnici taj Yacht club živi jednim dijelom od toga, kaže Roberto Bolanča, predsjednik Yacht cluba Zlarin.

Sezona je dočekana oprezno i počela je skromno. No više je nitko ne uspoređuje s lanjskom pandemijskom.

- Ako ne bude nekih lockdownova mislim do kraja sezone da ćemo premašiti debelo 2019. godinu!, zaključuje Darko Vidić, direktor ACI marine Jezera.

- Lipanj nam je bio na 75 posto dolazaka, s obzirom na '19, srpanj nam je bio na 90, a evo sada u ovom roku od prvoga do današnjeg dana u kolovozu imamo 102 indeks. Znači, povećanje u odnosu na '19 godinu!, navodi Nenad Milin, direktor Ureda TZ-a Jezera.

Rekordni brojevi nautičkog turizma povezuju se i s pandemijskim bijegom u sigurnost.

- Ljudi na brodu su izolirani. Dakle, njima je najbolje na brodu i kad plove oni su najsigurniji, rekao je Darko Vidić, direktor ACI marine Jezera.

Već 3 desetljeća jezerska je marina obiteljska morska baza čovjeka koji obožava snijeg.

- Jako blizu lijepog otočja Kornata. Može se s Murtera ići i na Jug Jadrana i na Sjever, kaže Natko Zrnčić Dim, bivši skijaški reprezentativac.

Potvrđuju to i naši alpski susjedi.

- Mala je marina, lijepo malo mjesto. Nema puno gužve, kaže Marko Jamnik, nautičar iz Slovenije.

- Prijazni ljudi, apuno je otoka okolo, tako da možeš se svugdje sakrit. Puno lijepih uvala, tako da super, dodala je Darja Jamnik, nautičarka iz Slovenije.

Akvatorij od Kornata do Šibenika, i sam grad, mamac su i za one najbogatije. Danima je ispred Krešimirova grada tako bila usidrena stometarska jahta vlasnika slavnoga londonskog nogometnog kluba.

Kad je o čarteru riječ: polovina rezervacija za sezonu 2021. odnosila se na "last minute", odnosno rezervacije u posljednji trenutak.

- Sad će se bukirati puno prije jer jednostavno imamo stotine upita svaki tjedan, ali nema slobodnog broda u Hrvatskoj, rekao je Antonio Matić, voditelj AYC chartera u marini Betina.

Obarat će se rekordi i u posezoni, samo da Hrvatska epidemiološki ne ode - u crveno, piše HRT.

26. travanj 2024 01:01