StoryEditorOCM
ŽupanijaU POVODU DANA OPĆINE

Načelnik Živko Bulat govori o ambicioznim planovima: ‘Kapitalni projekt za nas je uređenje Vatrogasnog doma vrijedno 6,3 milijuna kuna‘

Piše Promo
28. travnja 2022. - 10:27

Sveti Jure nebeski je zaštitnik Unešića, čiji je blagdan ujedno i Dan općine Unešić. Osim pučke fešte, koja se slavi po kućama, i koje domaćini tradicionalno toga dana pripremaju za svoje goste, rodbinu i prijatelje, procesije i svete mise u crkvi Svetog Jure, čelništvo općine toga se dana sjeti i onih koji su pali za slobodni Unešić, poginulih hrvatskih branitelja s područja općine, na čije se vječno počivalište i spomen-križ postave vijenci i upale svijeće. Dođu i načelnici susjednih općina i gradova; bio je među njima i Marko Jelić, šibensko-kninski župan, prvi put, koji je svojom nazočnošću uveličao proslavu Dana općine, koja se trudi održati na životu ovaj prostor u srcu Dalmatinske zagore.

Značajno uporište u tom nastojanju im je i projekt "Zaželi", kojim se značajno pomoglo zapošljavanje žena, kao posebno ugrožene radne skupine, a koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. On zapravo traje već nekoliko godina, uz jednu kratku stanku, a načelnik općine Živko Bulat nada se da će se nastaviti i dalje, s novim natječajem za iduću godinu, koji bi trajao tri godine, a kojim bi se također zaposlilo 20 žena koje bi skrbile o 120 korisnika, starih i nemoćnih osoba, na prostoru općine Unešić.

Dvostruka korist

– Od ovoga je projekta dvostruka korist: zapošljavamo žene s ovih prostora koje bi teško našle drugi posao – kroz ovaj projekt smo ih gotovo sve zaposlili tako da ih skoro i nema na Zavodu za zapošljavanje –a starim osobama smo omogućili nužnu pomoć i njegu – kazao je Bulat.

Općina je aplicirala i na mjeru za uređenje šumskih puteva, u dužini od dva kilometra, vrijednu dva milijuna kuna, preko Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, te za realizaciju Poučne staze Zmajevac, u vrijednosti od 800 tisuća kuna. To je na predjelu Utora Gornjih, na kojem se nalaze poznati hrastovi, obilježeni imenima i prezimenima, do kojih bi se uredio put i vanjska rasvjeta, parking za bicikle i sve što ide uz poučnu stazu, dječje igralište uz vanjsku učionicu za nastavu.

– Zmajevac je naš prirodni biser, a mi ekologiji i čistom okolišu pridajemo posebnu pažnju, pa smo u posljednjih godinu dana preko Fonda za zaštitu okoliša uspjeli nabaviti i mobilno reciklažno dvorište, vrijedno 225 tisuća kuna, kojim ćemo uspješno pokriti područje cijele općine, svih 16 naselja. Također smo preko Fonda za zaštitu okoliša nabavili oko 800 kanti za miješani komunalni otpad, od 110 i 250 litara, vrijednosti 385 tisuća kuna. S obzirom da imamo i svoje komunalno poduzeće "Eko Zagora", koje, sa svojim komunalnim vozilom i troje zaposlenih, redovito, tri puta mjesečno, odvozi otpad, a po potrebi i češće, na odlagalište otpada Bikarac u Šibeniku, na taj smo način uspješno riješili ovu priču. Na prostoru općine ima i devet groblja, pokraj kojih također imamo kontejnere, koje također redovito praznimo i odvozimo otpad na Bikarac – kazao je načelnik.

image

Procesija u povodu Dana općine Unešić

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Osnovna škola Jakova Gotovca u Unešiću uređuje, u suradnji s Ministarstvom branitelja, i kosu platformu za invalidne osobe, u vrijednosti od 200 tisuća kuna. Na taj način će se i za osobe s invaliditetom omogućiti pristup školskoj zgradi i učionicima. Preko Lokalne akcijske grupe (LAG) Krka uređen je Dom kulture u Unešiću, za što je, preko mjere 7.4.1., dobiveno i uloženo 250 tisuća kuna. Primopredaja je upravo u tijeku s izvođačem radova i nadzornim inženjerom. Uređen je prostor, stavljena nova pozornica, projektor i platno, ozvučenje. U samom centru Unešića apliciralo se i za projekt smirivanja prometa, vrijedan 270 tisuća kuna, što će se utrošiti za uređenje "ležećih policajaca", osvjetljenje ceste, te eliminaciju brze vožnje koja predstavlja opasnost za pješake, osobito starije osobe i mališane koji pohađaju osnovnu školu u središtu mjesta.

Prostorni plan

No kapitalni projekt, za koji je Općina aplicirala kod Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ipak je projekt Vatrogasnog doma, vrijedan 6,3 milijuna kuna.

– Posljednjih nekoliko godina imamo gotovo pa svakodnevno požare u Zagori. Prošle godine bilo je više od 50 intervencija našega DVD-a Zagora, u kojem se u ljetnoj sezoni angažira čak osam dobrovoljnih vatrogasaca. Tako se javila i potreba za domom koji bi bio dobro opremljen, a u kojem bi bile i prostorije za pripremu i uvježbavanje vatrogasaca, po svim standardima protupožarne struke – kaže Bulat.

Već standardan posao za Općinu su Izmjene Prostornog plana i prostora općine Unešić, već treće su u tijeku.

– I na taj način sudjelujemo u ubrzavanju nekih pozitivnih procesa u općini, vezanih uz gradnju obiteljskih kuća, ali i onih koji su zainteresirani za poduzetništvo i gradnju kuća za odmor. Pokušavamo ljudima ići maksimalno naruku, gdje god možemo, zbog toga i jesmo tu u Općini, koja je također tu zbog ljudi, nije sama sebi svrha. Ako i jest teško očekivati neki veliki povratak ljudi, onda pokušavamo očuvati barem ovo stanovništva što imamo, koliko mi kao općina možemo. Evo, već godinu i pol dana pokušavamo riješiti papirologiju za područnu školu u Nevestu, da bismo vratili struju koja je tamo bila, a gdje sada imamo pogon za proizvodnju ambalaže, koji zapošljava sedam ljudi, a u planu je uvođenje i cijele dodatne smjene, što bi otvorilo nova radna mjesta. Na koncu smo uspjeli, ali trebalo je i vremena i truda, ništa ne ide lako ni samo od sebe – izlaže Živko Bulat, načelnik općine Unešić, koja je u prošloj godini uspjela asfaltirati još dva i pol do tri kilometra nerazvrstanih cesta, za što je dobila oko 600 tisuća kuna – po 300 tisuća od Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva graditeljstva.

Održati život

– Na taj način smo u dobrom dijelu općine uspjeli asfaltirati ljudima put do kuće, a Općina organizira i javne radove na održavanju javnih površina i grobalja. Na tome je bilo angažirano četvero ljudi, osam ih je bilo u DVD-u, koji se nije angažirao samo na gašenju požara, nego i na prijevozu vode cisternom u ljetnim mjesecima, u onim naseljima koja još nemaju vodu. To su Čvrljevo, Utore Gornje i Donje, Vinovo Gornje i Visoka. U ljetnim se mjesecima više od 250 tura vode odveze vatrogasnom cisternom. Ulažu se napori da se i u ta mjesta dovede pitka voda, preko vodovoda, što nije lak zadatak jer je tamo vrlo mali broj ljudi, a investicija je vrlo skupa i tehnički zahtjevna. To je investicija "teška" više od 30 milijuna kuna, ali od nje se ne odustaje. Ni aktualni popis stanovništva nam ne ide u prilog, općina je s 1686 spala na 1259 stanovnika. Ali, s druge strane, bez vode će i ono malo stanovništva koje imamo otići s tih prostora. Mi sa svoje strane radimo koliko možemo; stipendiramo sve studente s područja općine sa 700 kuna mjesečno, subvencioniramo srednjoškolcima putne karte, i autobusne linije do Šibenika i Splita, kako bismo održali život na ovim prostorima. Da je lako, nije, ali mi na lako nismo ni navikli – ipak je u optimističnom tonu završio načelnik Bulat.

image

Počast palima za Hrvatsku

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
02. svibanj 2024 14:54