StoryEditorOCM
Županijastvar prestiža

Mjesto za trajne uspomene: osebujni umjetnik napravio repliku gradskih vrata prosperitetnog dalmatinskog mjesta

Piše Zdravko Pilić
19. lipnja 2024. - 12:24

On je Mario Juras, ali ga pod tim imenom nitko ne pozna - ne znaju ga ni u kući – svi ga poznaju samo po nadimku, Lulas, umjetničkom imenu, kao Banksya, ili Lupina. Imati njegov pitar u obliku ovce, šibenske kape ili privjesak u obliku tlocrta tvrđave Svetog Nikole, stvar je prestiža i šibenskog identiteta, a sada su tim putem krenule i općine koje drže do sebe, poput Pirovca. Turistička Zajednica ovog prosperitetnog dalmatinskog malog mista, pod ravnanjem Igora Bergama naručila je od maestra Lulasa repliku gradskih vrata – Vrata sela.

- Ova mala vrata sela - nešto manja nego u prirodnoj veličini -  napravljena su od drveta i čelika, uz upotrebu epoksija, kako bi bila što trajnija, a zamišljena su kako se to danas stručno i moderno kaže, kao ‘selfi and foto point - kazao nam je Juras/Lulas.

Uz upotrebu Google translatora saznali smo da je to mjesto na kojem će se turisti slikavati za uspomenu i dugo sjećanje na odmor proveden u Pirovcu.

A ovogodišnji je angažman Lulasa uslijedio nakon izvanrednih iskustava s njegovom klupom za zaljubljene koja je lani postavljena na plaži Lolić. Na njoj su, predaja kaže, pale čak i jedne zaruke, pa je najmanje što se može očekivati da se na Malim vratima sela netko i vjenča. Ne mora doslovno – dovoljno je da napravi na njima svoju vjenčanu sliku.

U iščekivanju tog velikog čina, Lulas je napravio fotografiju sa svojim Jurasima i rodijacima Bušcima, za uspomenu na instalaciju instalacije. Lulas, koji i inače rado radi u drvu, kao - drvoinstalater!

19. lipanj 2024 12:25