StoryEditorOCM
Županija‘postali smo plijen‘

Kontroverzni načelnik Primoštena umiruje svoje sumještane: ‘Odrezat ćemo porez minimalno što možemo‘

Piše Silvana Uzinić
25. rujna 2024. - 14:40

Koliko je ovako predložen porez na nekretnine pravedan i hoće li postići ciljeve koje Vlada ističe te kako će se provoditi, odnosno po kolikim poreznim stopama, kao i niz drugih pitanja koje se u javnosti čuju posljednjih tjedana, postavili smo i Stipi Petrini, načelniku općine Primošten

On je sasvim siguran kako će, na žalost, najviše pogoditi male iznajmljivače.

Stoga Petrina poručuje svojim sugrađanima da će stopa poreza, kakav god se u konačnici usvoji, biti minimalna:

- Ako zakonski nešto moramo, onda moramo, ali ćemo najminimalnije šta možemo. Jako je loša politika Vlade jer do 2007. godine je jedan od načina financiranja lokalne samouprave bio porez na neiskorištene gospodarske objekte i građevinsko i poljoprivredno zemljište. Mi smo prvi krenuli još od 2002. s naplatom Mađarima, ali onda je to Ustavni sud srušio i nikad više nitko nije popravio te stavke zakona – ističe Petrina poznati slučaj s mađarskim investitorima u hotel.

- Dakle, umjesto da se porez naplaćuje krupnim subjektima, prebacit će opterećenje na širu bazu jer mi po tko zna koji put postajemo plijen korporacija i krupnog kapitala. To je po meni jadno, ali cilj je od 90-ih bila pljačka. Ne može meni Mađar 25 godina imati 60 tisuća kvadrata pomorskog dobra na koje ne plaća ni cent ili tisuću i šesto kreveta koje mora urediti, a Ustavni sud ga spašava. Mi smo ovdje analizirali poreze i smatramo da treba dizati poreze na apartmane onima koji nemaju mjesto boravka u Primoštenu, ali onda će se oni žaliti Ustavnom sudu. Kažem vam, postali smo plijen. Ali nisam ja ovdje da štitim politiku Vlade već interese malog čovjeka i građane Primoštena, nismo dizali ni boravišnu pristojbu - kaže Petrina.

 

25. rujan 2024 14:40