StoryEditorOCM
ŽupanijaProfesor koji Tisnome donosi eure

Karlo Klarin osnovce uči talijanskome, a izvan učionice piše projekte za dobrobit općine

Piše Katarina Rudan Ante Baranić/HANZA MEDIA
1. ožujka 2018. - 23:14

Općina Tisno priprema se za provođenje projekta pod nazivom "Heroji europske budućnosti" financiranog nepovratnim sredstvima iz europskog fonda "Europa za građane". Jedan je to od programa Europske unije kojim se pruža financijska potpora projektima promicanja „aktivnog europskoga građanstva“.

Svrha programa jest poticati promišljanje zajedničke povijesti i razvoj aktivnog europskoga građanstva davanjem financijskih potpora onima koji rade na osnaživanju osjećaja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj uniji umrežavanjem i razmjenom znanja, iskustava, tradicija i vizija napretka. Programom se također nastoji osnažiti interkulturalni dijalog na europskoj razini povezivanjem građana i poticanjem suradnje neprofitnih organizacija i jedinica lokalne i regionalne samouprave među zemljama članicama.

"Budi aktivan"

 

Općina Tisno je za projekt "Heroji europske budućnosti" iz tog fonda dobila 10.000 eura, a provest će ga od 1. do 6. svibnja ove godine. Projekt za dodjelu sredstava napisao je općinski vijećnik, Jezeranin Karlo Klarin, profesor talijanskog i češkog jezika, koji kao učitelj talijanskog jezika radi u dvije škole: OŠ Vjekoslava Kaleba u Tisnom i OŠ "Vrpolje" kod Šibenika. U provođenju samog projekta pomažu mu Andrea Vlaić i Marko Jović, a pozvali su i sve mlade i one malo starije da se kao volonteri uključe u "Heroje". Ovo je drugi projekt koji je napisao Karlo i za koji je Općina Tisno dobila sredstva iz tog fonda. Sve je počelo 2013. godine kad je Općina Tisno na poziv grada-partnera Stryzowa iz Poljske, postala član "Europske zajednice ruralnih općina" i tako je krenula priča o druženju, putovanjima, upoznavanjima drugih zemalja, kultura i razmjene iskustava između građana općine Tisno i drugih gradova i općina, zemalja članica Europaske unije, okupljenih u "Europsku zajednicu ruralnih općina".



- Povezao sam se na tim susretima s puno ljudi, puno naučio, što mi je pomoglo u pisanju projekata i dobivanju financijske potpore iz programa "Europa za građane". Prvih 5000 eura iz tog fonda dobili smo prošle godine za projekt "Europa povezuje građane" koji smo proveli u suradnji s gradom-partnerom Velké Meziříčí iz Češke Republike. Njihov projekt, za koji su također dobili 5000 eura nosio je naziv "Budi aktivan", pa je prvi susret građana naša dva mjesta bio kod njih, u veljači prošle godine. Iz naše općine u Velké Meziříčí išlo je 43 ljudi iz raznih kulturnih i sportskih udruga, boravili smo pet dana i bilo je to jedno divno iskustvo - govori Klarin.

Stigli Česi

Nastavak te lijepe priče uslijedio je u rujnu, kad je na pet dana u uzvratni posjet u Tisno stiglo 65 Čeha. U cijelu priču, ističe Klarin, uključeni su volonteri iz raznih udruga i institucija s područja općine: KUD Hartić Tisno, KUD Koledišće Jezera, KUD Zora Betina, Narodna knjižnica i čitaonica Tisno, Turistička zajednica Tisno, Betina i Jezera, Udruga Južnje strane Jezera, Udruga Betinska gajeta Betina, Muzej betinske drvene brodogradnje, Informacijski centar NP Kornati i PP Vransko jezero, Kulturno-pastoralni centar Baganelovica Jezera kao i mnogi drugi.

- S novim projektom "Heroji europske budućnosti" priča ide dalje i širi se po broju gradova. U Tisno će doći 60 sudionika susreta, po 20 iz tri grada. Iz našeg grada prijatelja San Venanza iz Italije, Bienvenida iz Španjolske i San Lawrenza s Malte. Mi ćemo u uzvratni posjet ići u San Venanza, pošto su i oni povukli 7500 eura iz istog fonda za sličan projekt pod nazivom "Europska brda i europsko more" - govori Klarin.

Tišnjanski projekt simboličnog naziva "Heroji europske budućnosti" okupit će 40 mladih i isto toliko iskusnijih, starijih Europljana, među kojima će biti i političara i ostalih koji se bave pitanjima mladih.

Nastavljamo dalje

- Mladi su nositelji budućnosti, zato sam u naziv projekta stavio riječ "heroji", jer Europu će jednog dana oni voditi. Ovo i slična druženja ljudima iz drugih zemalja otvaraju mogućnost razmjene iskustava, kroz različite radionice stječu se nova znanja, upoznaju druge kulture, povijest i tradicija. Nastavit ćemo s ovakvim i sličnim projektima, ne samo povlačeći sredstva iz fonda "Europa za građane" već i iz drugih fondova koji su na raspolaganju.

Pet ili deset tisuća eura nepovratnih sredstva - možda će reći neki - nisu velika. Ali, nama su značajna, jer zahvaljujući tomu širimo i razvijamo naše znanje i iskustva. Moram reći i to da smo jedini u Hrvatskoj dva puta zaredom dobili novac iz istog fonda. Inače, iz tog fonda daje se 2500 eura po partneru u projektu, pa što je više partnera -sudionika i sredstava je više - na kraju će Karlo Klarin.


Učio uglavnom sam

Karlo Klarin nije prošao stručnu edukaciju za pisanje europskih projekata, već je učio sam i uz pomoć drugih, europskih partnera na projektima. Zahvaljujući znanju češkog jezika Općina Tisno ga je još 2012. godine angažirala kao prevoditelja kod potpisivanja ugovora o suradnji između češkog grada Velké Meziříčí i općine Tisno, a potom se aktivno uključio u društveni život općine. Slobodno vrijeme provodi aktivno i - kaže - zanima ga sve.
U suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom Tisno organizira različite interaktivne kvizove, predsjednik je TZ-a Jezera, surađuje s udrugama i na tjednoj je bazi u kontaktu s gradovima partnerima na europskim projektima koje piše i organizira njihovo provođenje.

27. travanj 2024 04:50