StoryEditorOCM
Županijaapsurd

Jadran (pre)pun tuna, a love je samo odabrani: zato se u Murteru usred sezone prodaje tuna iz Španjolske

Piše Šibenski hr.
11. kolovoza 2024. - 16:32

U posljednje vrijeme se često govori o zaštiti Jadrana, no o ribarima se priča malo ili nimalo. Sve je više onih koji svoje brodove odlučuju zauvijek pozdraviti kroz scraping (uništavanje uz naknadu države i obavezu da se neće baviti aktivnim ribolovom), jer smatraju da ribolov više nema smisla. Sve više ih se kontrolira, a sve manje se pomaže opstanku ovog sektora. - objavio je Morski hr.

Ribari, između ostalog, upozoravaju i na jedan sulud fenomen u Hrvatskoj; tuna ima u izobilju, njima se zabranjuje izlov, odnosno postoje točno propisane kvote i broj brodova i ribolovaca koji ih smije loviti, postoje i farme tuna, a Hrvati u pravilu na svojim ribarnicama mogu kupiti trećerazrednu tunu vrlo upitne kvalitete iz Indijskog oceana.

Zoran Šuperba ribar je s broda Opat koji nam šalje video koji je postao dio njihove svakodnevice. Na sonderu vide jata srdela i inćuna, no do njih ne mogu, jer između potencijalnog ulova i ribarskog broda su tune. A osim što tune ne smiju uloviti, bace li mreže za loviti srdelu, tune će ih isparati i nastat će velika šteta.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

 

09. rujan 2024 20:47