StoryEditorOCM
ŽupanijaEuropska infuzija oživljava Zagoru

Iz EU Fonda za ruralni razvoj u Skradin, Drniš, Prominu, Unešić i Ružić stiže oko 26 milijuna kuna

Piše Pišu Matilda Jelčić Stojaković i Marina Jurković
2. travnja 2018. - 14:32

Iz Fonda za ruralni razvoj Europske unije Šibensko-kninska županija indirektno će "inkasirati" oko 26 milijuna kuna. Ta vijest, koju je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, obradovala je Antonija Brajkovića, Živka Bulata, Antu Pijuka, Tihomira Budanka, (grado)načelnike Skradina, Unešića, Ružića i Promine, sredina koje sto puta okrenu svaku proračunsku kunu prije nego što je potroše.

Zadovoljstvo ne krije ni Josip Begonja, drniški poteštat. Kako i ne bi kad su Drnišu za mjeru 7.4.1., preciznog naziva "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu", prošla oba projekta. Zajedno su "teška" 7,25 milijuna kuna. Ako se ima u vidu da je ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iz ovog izvora 472 milijuna kuna, koji su raspoređeni na 102 projekta – to znači da se među pretendentima na njih vodila prilično oštra bitka. Zato je Zagoranima i pobjeda slađa. Osim toga, iz istog fonda, ovaj put mjere 7.2, Drniš je dobio dodatnih milijun i 67 tisuća kuna za izgradnju prometnice u naselju Pazar, pa je, zapravo, trostruki dobitnik.



– Prošla su nam sva tri projekta! Ide uređenje ceste kao dio infrastrukture u novoj gradskoj stambenoj zoni, za izgradnju dječjeg vrtića u Drinovcima stiže nam 6 milijuna i 700 tisuća kuna, a za rekonstrukciju gradske tržnice, njezino natkrivanje i uređenje trgovina za prodaju prehrambenih proizvoda dodatnih 730 tisuća kuna. Što se vrtića tiče, iz temelja ćemo graditi potpuno novi objekt, a investicija podrazumijeva kompletno opremanje ustanove.

Miljevčani su, naime, iskazali interes da im djeca pohađaju vrtić u sredini u kojoj odrastaju, i to prema devetosatnom programu, kakav je uobičajen u gradskim predškolskim ustanovama. Sada takve pogodnosti na Miljevcima nemamo. Postoji, istina, mogućnost organizacije skraćenog petosatnog vrtićkog programa u zgradi tamošnje osnovne škole u Drinovcima, ali to ni izbliza nije standard kakav imaju urbana okruženja. Gradnja i uređenje novog vrtića bit će naš mali doprinos demografskoj obnovi – ležerno je rekao Begonja.

Ovih dana, dodaje, i na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prijavljuju još jedan projekt za predškolce – uređenje vrtića u Radoniću.

– Grad Drniš, u suradnji s vijećima mjesnih odbora Pakovo Selo, Pokrovnik, Radonić I i Radonić II, te s gradskom ustanovom Dječji vrtić Drniš, prošle je jeseni proveo anketu među zainteresiranim roditeljima iz tih i susjednih naselja o potrebi formiranja novog područnog odjeljenja Dječjeg vrtića Drniš koje bi bilo smješteno u prostoru bivše područne škole Radonić II. Prema nepotpunim podacima iz provedene ankete, za upis je zainteresirano 15-ak djece, i to u punom devetosatnom programu. Država nam je već ustupila prostor i sada apliciramo na natječaj za uređenje prostora – najavljuje drniški gradonačelnik.

Detaljno opisuje i projekt uređenja tržnice, koja će imati objekte s rashladnim vitrinama za čuvanje svježine i zdravstvene ispravnosti namirnica. U tom dijelu grada uredit će se, kaže, i javna rasvjeta.

Za sastavljanje kvalitetne projektne dokumentacije, koja je prošla kroz povećalo Fonda za ruralni razvoj, gradonačelnik ističe zasluge Ivane Sučić, pročelnice za gospodarstvo, financije i društvene djelatnosti, Marije Lovrić, tajnice Grada, Marine Brakus, voditeljice Odsjeka za financije, kao i Niveske Vlaić, ravnateljice Gradskog vrtića Drniš. Dale su, veli, značajan doprinos i na tome im zahvaljuje.



Općina Ružić konačno će u predškolskoj "branši" raskinuti veze s Gradom Drnišem. Umjesto područnog odjeljenja drniškog vrtića, koje radi u jednoj prostoriji u tamošnjoj osnovnoj školi, imat će vlastitu ustanovu. Za projekt gradnje novog vrtića "Ježići" u Gradcu Općina Ružić dobila je pet milijuna i 940 tisuća kuna. Iz Fonda EU-a "pokrivena" je kompletna investicija.

– I mi ćemo napokon dobiti ustanovu koja će puno značiti našem kraju, a osobito roditeljima 30-ak predškolaca koji pohađaju vrtićke programe u Gradcu i Drnišu – raspoloženo je rekao ružićki načelnik Ante Pijuk.

Zeleno svjetlo za gotovo 7,4 milijuna kuna Fond je "upalio" i Gradu Skradinu, koji također kani uložiti novac u novi, suvremeni dječji vrtić. Gradonačelnik Antonijo Brajković ponosan je na to što je skradinski projekt, među brojnim projektima koji su s opsežnom dokumentacijom odaslani na adresu Fonda, zauzeo visoko 15. mjesto, što implicira znalački odrađen zadatak.



– Imajući u vidu visinu našeg proračuna, to je gotovo kao da Šibenik povuče 200 milijuna kuna za neki projekt. Mi smo bili optimisti. Ovih 7,4 milijuna kuna je maksimalno odobren iznos. Projekcije troškovnika ipak su nešto veće, jer se radi o adaptaciji postojećeg prostora koji, s obzirom na konfiguraciju terena, treba obnavljati s posebnom pažnjom i koristiti lakše, a skuplje materijale, tako da je cjelokupni projekt s opremom vrijedan 9,3 milijuna kuna. Vrtić trenutno pohađa 50-ak djece s našeg područja, koje posljednjih 20-ak godina obilježava proces depopulacije, uostalom, kao i područje uz more. Stoga je svako ulaganje u obrazovni standard djece dragocjeno – zaključuje skradinski gradonačelnik.

I Tihomir Budanko, Brajkovićev kolega po poteštatskoj funkciji u općini Promina, zadovoljan je konačnim popisom jedinica lokalne samouprave i drugih prijavitelja za dodjelu EU sredstava. Općina Promina je na natječaju mjere 7.4.1. "osvojila" tri milijuna i 488 tisuća kuna za izgradnju Doma kulture Mratovo i povezanu infrastrukturu.



– Riječ je o multifunkcionalnom prostoru koji će služiti za rad udruga, ali i za razne druge sadržaje potrebne za podizanje društvenog standarda i očuvanje kulturne baštine. Za nekadašnju školu u Mratovu, koju je država ustupila Općini u vlasništvo, naime, imali smo čistu imovinsko-pravnu situaciju, a po sličnom ćemo principu aplicirati i za Lukar. Ići ćemo redom. Podsjećam da smo iz mjere 7.2.2. dobili 7,3 milijuna kuna za cestu Čitluk – Bogatići, koja se spaja na Roški slap – kaže Budanko.



Općina Unešić za europska je sredstva kandidirala i povukla 661.855 kuna za uređenje prostora u zgradi nekadašnje tvrtke "Unešićanka" u Unešiću. U tim će se prostorijama, veli načelnik Živko Bulat, urediti spomen-soba za poginule branitelje, općinska vijećnica, a i tamošnji DVD konačno će imati vlastitu adresu.
 


Tko prije do Bajakova, njemu kune?!
Poštanski ured Bajakovo u Lipovcu, mjestašcu pokraj Županje, na samoj hrvatskoj granici, radi 24 sata. Taj, samo naizgled, banalan podatak itekako je važan prijaviteljima na natječaje za projekte koji se financiraju iz fondova EU-a. Evo i zašto: novca nikada nema baš za sve projekte, a kako neki od njih imaju potpuno isti broj bodova - ispod crte ostaju oni koji su kasnije predali dokumentaciju. Zato je drniškom gradonačelniku Josipu Begonji najmanji problem sjesti u auto i "zapaliti" iz Drniša u Bajakovo kako bi prvi donio kuvertu na dan otvaranja natječaja. Evo ga, na primjer, 15. veljače nešto prije ponoći u Poštanskom uredu Bajakovo prilikom apliciranja na natječaj za projekt "Zaželi". Usput rečeno, od Drniša do Bajakova i natrag valja prevaliti 1100 kilometara. Gotovo kao do Münchena.


Župan Pauk: Naša agencija spremna je pomoći
– Šibensko-kninska županija prošle je godine bila jedna od najuspješnijih hrvatskih županija u privlačenju europskih sredstava. Posebno mi je zadovoljstvo što mogu kazati da u našim gradovima, ali i malim općinama, postoje timovi mladih stručnjaka koji su u stanju pripremiti kvalitetan projekt i za njega povući europska sredstva. Na raspolaganju imaju pomoć i podršku županijske Razvojne agencije, ali glavninu posla u povlačenju sredstava iz mjere 7.4.1 jedinice lokalne samouprave odradile su samostalno – kaže Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

24. travanj 2024 00:23