StoryEditorOCM
Županijanastavak drame

Ilegalni kamp na Murteru mogao bi dobiti i međunarodni sudski epilog: inozemni kupci tužit će vlasnike i Županiju

Piše šibenski.hr
12. veljače 2024. - 20:50

Još se uklanjaju mobilne kućice iz nelegalnog kampa na otoku Murteru. Sve je počelo sredinom siječnja na temelju nekoliko rješenja građevinske inspekcije. Zbog tog su kampa, među ostalim, bili uhićeni njegov vlasnik i voditelj te bivša voditeljica šibensko-kninskog Odsjeka za obrtništvo i turizam. No, cijeli slučaj mogao bi dobiti i međunarodni sudski epilog. Naime, kućice su vlasništvo stranih državljana koji su se zbog uništavanja imovine obratili svojim veleposlanstvima.

Ljetovali su tamo do prošle sezone Nijemci, Austrijanci, Česi, Slovaci, izvještava HRT.

Kupivši mobilnu kućicu pretpostavili su kako su time trajno riješili lokaciju za svoj godišnji odmor. No, ispostavilo se, slikovito rečeno, kako su kupili mačka u vreći pa umjesto odmora iz snova, dobili noćnu moru.

Iz Hrvatske im je stigla vijest kako se njihova imovina, vrijedna stotinjak tisuća eura - uklanja iz kampa jer ondje nije ni smjela biti postavljena.

- Građevinska inspekcija je to naložila zato što nemaju građevinsku dozvolu koju nisu zatražili ni oni ni prijašnji investitor od županije, rekao je Marko Jelić, šibensko-kninski župan.

A ne bi je mogli ni dobiti jer je riječ o lokaciji koja je u poljoprivrednom, a ne građevinskom području, k tomu i u ekološki zaštićenom obalnom pojasu. No investitori za to očito nisu znali. Naime, strani državljani kućice su kupili od slovenske tvrtke, proizvođača ekološki održivih mobilnih kuća. Ona je s murterskim poduzetnicima sklopila suradnju na temelju njihova Rješenja o obavljanju ugostiteljske djelatnosti u kampu.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Pokazali su nam važeću dozvolu i zatim smo mi napravili projekt, predložili za održivi turizam i tako smo onda počeli postavljati mobilne kućice. Mi smo vjerovali u tu neku poslovnu suradnju, ali očito nije bilo sve tako kako nam je predstavljeno, istaknuo je Nebojša Janković, direktor tvrtke OIKO sustainable villas, Slovenija.

Strani državljani i slovenska tvrtka sada namjeravaju tužiti murterske vlasnike kampa, Državni inspektorat i županiju čiji je odsjek izdao Rješenje za kamp. Jer, tvrde, zbog njihove nestručnosti, nanesena im je šteta od 3 milijuna eura.

- To je čisto njihov propust, oni se nisu informirali, a nepoznavanje prava ne opravdava - to je stara, iz Rimskog prava uzrečica. Oni će morati sami snositi sav taj trošak, inače neka se naplate od onoga tko im je to prodao, poručio je župan Jelić.

No, iz slovenske tvrtke upozoravaju na niz nelogičnosti - Turistička inspekcija bila je u kampu i nijednom, tvrde, nije rečeno da se kućice moraju ukloniti.

- U skladu sa svojim djelokrugom rada, Turistička inspekcija je utvrdila da se kamp nalazi i izvan katastarske čestice na koju se odnosi Rješenje. Stoga je, sukladno odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, zabranila pružanje ugostiteljskih usluga na tim katastarskim česticama, i to do otklanjanja utvrđenih nedostataka, stoji u odgovoru Državnog inspektorata za HRT.

Kako je kamp uopće mogao poslovati na lokaciji na kojoj nikako nije smio biti? Sustav kontrole očito je zakazao i tek nakon što su mediji to otkrili, na teren je izašla i Građevinska inspekcija. A sve je potkraj studenoga prošle godine rezultiralo privođenjem osumnjičenih i USKOK-ovom istragom.

26. travanj 2024 23:40