StoryEditorOCM
ŽupanijaDOSADILO ČEKANJE

Hoće li konačno početi izgradnja obilaznice oko Drniša? Mještani skeptični, gradonačelnik optimističan

Piše šibenski.hr
14. veljače 2024. - 11:53

Kad će početi izgradnja obilaznice oko Drniša, jedne od dionica brze ceste Šibenik - Drniš - Knin, što se najavljuje već desetljećima? Muči to i građane koji žive u glavnoj drniškoj ulici jer svakodnevno trpe nesnosnu buku od teških kamiona. Njihova je ulica jedina koja povezuje poduzetničku zonu s ostatkom grada. 

U ulici Stjepana Radića u Drnišu ne zna se kad je gore, danju ili noću. Za nevjerovati koliko je to bučno, kaže stanarka, gospođa Milka Pattiera za HRT.

Do poslovne zone samo za pogon Aluflexpacka svake se godine preveze 22 tisuće tona roba i sirovina. 

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
  

- Očekuje se i dodatni kapacitet od 30 tisuća tona na razini godine koji će također gotovo sav bit dovezen s kamionskim prijevozom, potvrđuje voditelj pogona Aluflexpacka Mislav Pivčević.

Deru se gume i troše kočnice i na južnom ulazu u grad. Cestovna uska grla lokalnom su gospodarstvu poput omče oko vrata.     

- Gubio sam nekoliko projekata kada treba napraviti cijev dužu od normalne dužine, to se može voziti drugim cestama, međutim naša pozicija ulaska u grad i prolaska kroz grad predstavlja veliko ograničenje. Zaobilaznicu Drniša trebalo je napraviti još jučer, naglašava Josip Dičak, direktor tvrtke Drnišplast.

Ako je suditi prema najavama iz Hrvatskih cesta, drniškoj prometnoj blokadi nazire se kraj.    

U planu nabave Hrvatskih cesta za 2024. godinu u 1. kvartalu planirano je raspisivanje natječaja za izgradnju i nadzor obilaznice Drniša. Procijenjena vrijednost radova je 40,2 milijuna eura, s rokom izvođenja od 24 mjeseca, navodi se u odgovoru Hrvatskih cesta.

Drnišani najave uzimaju "sa zrnom soli"

U planu je nabave obilaznica bila i prije dvije godine, a još 2020. obećao ju je i resorni ministar. Zato najave Drnišani uzimaju "sa zrnom soli", no gradonačelnik je ipak optimističan. Kaže - počeo je i otkup zemljišta na trasi. 

- Mislim da nitko neće otkupiti zemljište da bi stajalo samo za sebe nego da u konačnici pristupi realizaciji svoje projektne ideje, ističe Josip Begonja, gradonačelnik Drniša za HRT.

- Kažu da će raditi obilaznicu pa će ići okolo? To se govori gospođo draga ima 50 godina, naglasila je gđa. Milka Pattiera.

Cesti će se, kaže gđa. Milka, radovati tek kada kamioni prestanu tutnjiti pred njezinim pragom.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
26. travanj 2024 18:28